Jordi Novo: "No hem de permetre la desertització comercial de Mataró"

Parlem amb el president de la Unió de Botiguers de Mataró, entitat que aquest 2019 celebra els seus 40 anys

  • Cugat Comas // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Febrer 2019 00:00

Ciutat 2017/2019, comerç-saló boda

Jordi Novo és el President de la Unió de Botiguers de Mataró. Ell i la seva junta lideren l'entitat, que aquest 2019 celebra 40 anys amb una sèrie d'actes i, sobretot, elevant l'horitzó de treball envers un futur que, insisteix, ha de comptar amb un comerç local fort, adaptat als nous temps i especialitzat.


La Unió de Botiguers de Mataró fa 40 anys. En quin moment està l'entitat?

Estem en un procés de canvi com el qui arriba als quaranta i la maduresa, ens fa falta un impuls pels propers 40. Això passa per analitzar com està actualment el comerç i ens hem de reconvertir o reciclar. Hem de canviar per adequar-nos als nous temps i propostes.

Som a l'era Amazon.

I no només això! Venen noves propostes de nous sistemes de mobilitat. El cotxe perdrà protagonisme i torna una altra vegada a la compra de ciutat. Això ja està passant a grans ciutats europees i hem d'estar preparats per quan arribi. A banda hi ha la digitalització o la compra per internet. Hi ha un ampli ventall de possibilitats noves que hem d'aprofitar.

Mataró està perdent múscul comercial?

Sí. Hem de reconèixer que els últims anys hem perdut marques punteres com el Grup Inditex i botigues que estaven molt consolidades han hagut de tancar per manca de renovació. La crisi ha fet mal. El comerç actual s'ha d'actualitzar i ha de lluitar en diferents fronts. El futur és prometedor però cal posar-hi les bases ara. Si deixem que la ciutat es desertitzi perdrem el tren, però. Hem de lluitar perquè la ciutat es posi al dia i ajudi al comerç.

No ens trobem ja en un procés de desertització?

Jo crec que estem en procés d'especialització. Es busca qualitat. Les grans marques aposten també per aquesta especialització. No tothom vol anar igual i aquí poden entrar nous dissenyadors, noves línies dins el Retail i nous canals per a artesans, modistes, producte especialitzat, alimentació gourmet, ecològic, sostenible. Aquestes són les línies que evitaran que anem enrere.

Aquest procés el pot fer el comerç de tota la vida?

El comerç actual s'ha de reconvertir i el comerç nou de gent jove, que fa molta falta, ha d'aportar les novetats que falten com el treballar per clients especialitzats, apostant pel disseny i un nou concepte d'especialització en el producte.

Ciutat 2017/2019, comerç-saló boda

Aquesta perspectiva modernitzadora i autocrítica no sempre ha estat present a Unió de Botiguers.

Des que vam entrar l'actual Junta vam tenir clar que feia falta un canvi respecte el que s'havia fet. Vam plantejar una comissió de futur que treballés en les perspectives de millora i és en aquesta comissió que es fa la proposta d'uns canvis i d'una nova entitat. Estem analitzant com hem de treballar els propers anys per veure com hem d'actuar. El 2019 s'aprova la llei dels APEU i canviarà la gestió del comerç de les ciutats i hem de treballar per adequar-nos al nou sistema. Ja no som botiguers de mostrador, som empreses de serveis.

Li falta força a l'entitat?

Actualment estem sobre els 300 associats i en voldríem tenir uns 1.000 de les aproximadament 3.000 empreses que hi ha a la ciutat. És obvi que si som més, tindrem més força com a lobby. En els últims temps, el botiguer no ha vist la projecció del seu poder dins la ciutat. Quan venen maldades tothom se'n recorda d'UBM però després se n'oblida. Si fóssim més, tindríem més força.

Què hem fet malament per tenir complexe d'inferioritat comercial amb una ciutat com Granollers?

Hi ha un tarannà mataroní que s'entesta en no veure el bo que tenim i agrada més el de fora. Hi ha gent que ve de fora que valora més Mataró que no pas els propis actors. Tot i això és obvi que no hem tingut una visió oberta, sinó tancada de la pròpia ciutat. Ens falta creure'ns els atractius que tenim. També ha faltat exercir de capital de comarca i en quinze anys hem perdut clientela dels pobles que tenim a la vora.

És l'efecte Mataró Parc?

Pot ser però també el no fer política d'atracció al centre de la ciutat. Aquí posem traves,
en lloc de facilitar. Això va des de la senyalització del centre o dels aparcaments, per exemple. Hi ha manca de cura en aspectes com aquests i una desproporció en la imatge de ciutat. Ens falta neteja, il·luminació i inversió que s'hauria d'haver fet arran de la vinguda de El Corte Inglés i que sense l'impuls privat i la crisi està per fer.

 

"Apostar per l'ampliació de centres comercials fora de la ciutat com Mataró Parc no és recomanable ni sostenible. Va en detriment del comerç urbà"

La no vinguda del Corte Inglés deixa un solar buit. Què s'hi ha de fer?

Alguna cosa! S'ha de buscar alternatives a la zona, estudiant el nou ús. Sempre hem reivindicat que falta aparcament i, per tant, creiem que la peça és important en aquest sentit perquè rebaixaria costos per aparcar a la Plaça Gran o la Plaça de Cuba.

A Mataró hi ha molts locals buits i, alhora, moltes noves zones comercials per desenvolupar. No és contradictori?

Quan nosaltres reivindiquem una nova manera de gestionar el comerç a nivell de ciutat parlem d'això. El que no pot ser és que hi hagi locals buits durant anys amb lloguers desorbitats. S'ha de buscar una regulació d'aquests preus perquè no estiguin buits tant temps.

El Pla d'Impuls i la peatonalització del Centre són la darrera gran oportunitat?

L'aposta per la peatonalització és clara. El Pla d'Impuls és una eina que si la sabem realitzar serà fantàstica pel nou comerç. Nosaltres hi creiem molt i demanem que tothom se'l faci seu. Espero que no quedi a un calaix i de fet hagués preferit que anés a un Ple Municipal i tothom s'hi comprometés. També ens agradaria que en la renovació del Pacte del Comerç s'inclogui el que recull el Pla i tots els partits, també, s'hi involucrin.

Unió de Botiguers es preocupa del Centre o de tota la ciutat?

Unió de Botiguers es preocupa de tots els barris però el nou tarannà del comerç en determinades zones ha fet emergir un comerç que no té la mateixa vocació d'associacionisme. Tenim un problema d'interlocució amb aquest nou tipus de botiguer però estem buscant tenir-hi connexions. Però hem de pensar que amb el Pla d'Impuls del Centre millora tota la ciutat perquè tothom acaba anant entre rondes. Per aquell qui viu a Cerdanyola també és important millorar el Centre. Si millorem la visió de la pròpia ciutat hi sortim guanyant tots.

Ciutat 2017/2019, comerç-saló boda

Segueixen en contra l'ampliació de Mataró Parc?

Fins i tot el projecte guanyador del Pla d'Impuls del Centre considera que no és convenient l'ampliació. La figura dels centres comercials va en detriment del comerç urbà i no és el que volem. Nosaltres no hem vist el projecte però tenim molts dubtes que una ampliació de 30.000 metres quadrats pugui anar en benefici del sector comercial de la ciutat. Apostar pels centres comercials fora de la ciutat desertitza el centre. I no és un model sostenible a efectes de mobilitat.

Quins canvis tindrà el Saló Boda?

L'any passat vam celebrar els 25 anys i hem fet un pensament a nivell d'organització i sector per veure quines són les millors dates i opcions per seguir fent una fira dins el wedding de primera línia. Els canvis han de ser radicals i els estem treballant amb els expositors. L'ajornem vuit mesos per fer una fira entre octubre i novembre molt millor i que doni més visió a la ciutat. Deixarem el Tecnocampus perquè una altra ubicació serà beneficiosa per tots. Hem d'anar més a l'espectacle, la interacció amb el client, a nous formats. Hem de trobar un plus perquè el Saló estigui millor.

La festa dels 40 UBM
Dins els actes del 40è aniversari, la Nau Gaudí, serà testimoni de la gran Festa del Comerç Mataroní, una festa-sopar de celebració dels 40 anys pensada per al moviment associatiu.