Tèxtil intel·ligent mataroní pels edificis

Eurecat tindrà l'any que ve la patent de Texilum, que permet millorar l'eficiència energètica dels immobles

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 06 Octubre 2016 11:53

Ciutat 2014/2015, textil inteligent

L’empresa tèxtil Vertisol Inter­nacional i l’equip d’enginyers i investigadors del centre tecnològic Eurecat a Mataró han endegat un projecte per crear un nou producte tèxtil intel·ligent que permetrà millorar l’eficiència energètica dels edificis.

En concret, aquest teixit, denominat Texilum, servirà com a protector de vidres en els àmbits de l’arquitectura i l’interiorisme i millorarà la gestió energètica mitjançant la regulació intel·ligent de la llum i de la temperatura.

El teixit serveix com a protector de vidres, tant en arquitectura
com en interiorisme

A més, el nou producte també tindrà altres aplicacions en camps com el de l’agricultura, on pot millorar la producció en hivernacles. El sistema TEXILUM suposarà un avenç en el seu àmbit, ja que ocupa un espai mínim, és més lleuger i s’adapta millor a superfícies complexes.

La iniciativa permetrà desenvolupar un element estructural híbrid que ha de permetre la integració d’elements funcionals passius, com cintes amb diferents graus d’opacitat, però també obre la porta a la utilització d’elements funcionals actius d’electrònica impresa.

Ciutat 2014/2015, hivernacle
Patent el 2017
Texilum se centrarà en la recerca de l’eficiència de teixits i materials com les estructures de teixit de punt d’ordit i de teixit de calada. En aquest sentit, el projecte preveu dissenyar i fabricar mecanismes i dispositius tècnics a incorporar en la màquina tèxtil per adaptar-la al nou procés productiu.
La patent del producte està prevista durant el 2017. El projecte, que té un pressupost de 234.000 euros, ha estat cofinançat per Acció, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins el marc FEDER Catalunya 2014-2020.