El govern aposta per un pressupost social, però condicionat per la càrrega financera

PSC i CiU preveu un augment del 15 per cent en despesa social i l’aplicació d’un Pla de Rescat

  • Mireia Biel
  • Divendres, 29 Gener 2016 10:52

Ciutat 2014/2015, ajuntament mataró

 

El govern presenta un avantprojecte de pressupostos ambiciós en l’àmbit social, ja que n’augmenten la partida un 15 per cent respecte de l’any passat, però molt condicionat pel deute acumulat, que obligarà el consistori a assumir la màxima càrrega financera dels darrers anys. Els pressupostos parteixen d’una xifra de 124,5 milions d’euros, i malgrat que la situació financera de l’Ajuntament no és l’òptima, l’alcalde David Bote considera que això “no pot ser una excusa per no elaborar uns pressupostos socials”.

 

Mataró negociarà uns pressupostos per a aquest 2016, una decisió que vol acabar amb la tònica dels darrers anys, en què o s’havien prorrogat els comptes –com els anys 2013 i 2015- o s’havien aprovat en Junta de Portaveus, com amb el govern de CiU el 2014. El govern liderat per l’alcalde socialista David Bote es marca com a objectius recuperar l’economia, crear ocupació i promocionar la ciutat. Per això, proposa uns comptes socials que destinaran 11.247.120 euros a iniciatives socials, entre elles un Pla de Rescat Social, i que suposaran un augment d’aquesta partida del 15 per cent respecte del 2015. El govern també va anunciar que té la voluntat d’aplicar bonificacions fiscals per valor de 900.000 euros addicionals, uns diners que, per tant, el consistori deixarà d’ingressar.

Condicionats pel deute

Tanmateix, l’elevat deute del consistori condiciona els pressupostos. Així, dels 8,1 milions d’euros destinats a inversions, un 92 per cent ja estan compromesos amb projectes d’anys anteriors, com l’aportació de 3,2 milions d’euros a PUMSA, el pagament de la factura d’El Rengle que puja 3,1 milions d’euros i el milió d’euros que es destinen al contracte de la brossa. Tot i així, el govern va explicar que encara queden 600.000 euros reals que es podran invertir en obra nova, encara per definir.

Aquest, però, és només un avantprojecte de pressupostos que el govern ara haurà de negociar amb la resta de forces del consistori per obtenir, almenys, el suport de tres regidors. Tant l’alcalde Bote com el primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, van assegurar que tenen voluntat de pactar i confien que la inversió social prevista faciliti els acords per tirar endavant els comptes, que s’haurien d’aprovar inicialment en un ple extraordinari aquest febrer i de forma definitiva el mes d’abril.