Obliguen Bankia a restituir l’import d’unes accions per haver falsejat el seu valor

La sentència podria obrir la porta a que tots els afectats recuperin la seva inversió

  • Redacció
  • Dilluns, 16 Juny 2014 11:41

Oficina de Bankia

Una sentència del Jutjat número 1 de Mataró ha declarat l'anul·labilitat del contracte d’adquisició d’accions subscrit pel client, i condemna Bankia a restituir el preu abonat pel client. El jutge, en el text de la sentència, qualifica d’“engany i maquinació fraudulenta l’exageració de les qualitats” de l’entitat i les seves accions que es va fer de forma deliberada per “influir en la voluntat de l’adquirent”. Les conclusions que el jutge formula a la sentència obren la porta a què tots els afectats puguin recuperar la seva inversió, ja que és “molt possible que el criteri de la sentència sigui adoptat també per altres tribunals”, segons expliquen els advocats que han tirat endavant el cas.

La primera sentència obliga l’entitat a retornar 41.000 euros, però si crea precedent, podria tenir implicacions milionàries per a l’entitat bancària i obre la porta a molts dels afectats per la sortida a borsa de Bankia a recuperar la seva inversió inicial.

La sentència assegura que en comercialitzar les accions, Bankia “no només va ometre la informació real de la seva situació patrimonial i de solvència econòmica, sinó que pot dir-se, sense rubor, que va exagerar la seva situació de solvència aparent presentant uns números d’estabilitat i solvència que el temps ha demostrat que ocultaven la situació de fallida tècnica de l’entitat”.

Via oberta

Els lletrats que han portat la defensa d’aquest assumpte, pertanyents a les Gestories Beltran i Barceló respectivament, són Dídac Coll i Sergi Blanco. Per als advocats “la resolució obre una via a tots els afectats per, evitant la via penal, recuperar la seva inversió, donat que el falsejament civil de la realitat patrimonial de Bankia s’ha demostrat que era previ i precedent a la sortida a borsa, i en conseqüència, a tots els contractes subscrits per adquirents d’accions, prèviament al 25 maig de 2012, quan es fa pública la situació real de Bankia”. Alhora assenyalen que, amb la sentència a la mà, tots els compradors que ara volguessin recuperar la seva inversió — sempre i quan haguessin adquirit accions abans del 25 de maig de 2012— “haurien d’interposar les accions abans del termini de quatre anys a comptar des de la data d’adquisició de les accions”.