Nova lectura de la correspondència Espriu-Comas

La Biblioteca de Catalunya acull l'espectacle 'Amb lletra clara i prou petita'

Correspondencia Antoni Comas i Salvador Espriu

Dimarts passat al vespre, la sumptuositat de l'arquitectura gòtica de la gran Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya va servir de marc a una nova lectura dramatitzada de 'Amb lletra clara i prou petita', compilació de la correspondència que Salvador Espriu i Antoni Comas van mantenir entre els anys 1949 i 1980.


Aquest és un espectacle amb guió de Mercè Comas Lamarca, filla de l'il·lustre mataroní que fou catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona, que el mes de juny ja es va estrenar a la nostra ciutat, a la biblioteca que porta el seu nom. El protagonitzen Damià Costa, Núria Navarro i Eduard Serra, components del grup calellenc Rizoma Teatre.

Consideració recíproca

L'any 2007 la Mercè havia editat el llibre "Del seu afm. Espriu" com un homenatge a la memòria del seu pare. La publicació va sorgir de la recerca, la interpretació i l'anàlisi del lligam epistolar mantingut per Espriu i Comas durant trenta anys, una relació que revela el respecte i l'admiració mutus que va existir entre l'escriptor de Sinera i el professor universitari i crític literari fill de Mataró. Però les possibilitats de bastir un muntatge teatralitzat a partir d'aquesta correspondència resultaven limitades pel fet que només s'han pogut conservar les cartes d'Espriu adreçades a Comas, perquè el poeta arenyenc tenia des de sempre el costum de destruir totes les que ell rebia.

Informació interessant

Per això, en el guió de 'Amb lletra clara i prou petita' Mercè Comas hi ha incorporat d'altres materials documentals i el resultat és prou interessant. Tant, que permet descobrir facetes molt poc conegudes i informacions rellevants dels vincles intel·lectuals i personals forjats per la interacció dels dos personatges, les seves inquietuds i les reflexions compartides sobre el panorama cultural i literari català. Ha afegit a més en el muntatge una tercera veu, la d'una narradora, que va fent observacions i complementa dades que fan més entenedor tot l'entrellat de la història epistolar. Una proposta que els membres de Rizoma Teatre interpreten amb simplicitat, estima i nitidesa i que el centenar d'espectadors que dimarts hi havia a la històrica biblioteca del carrer de l’Hospital de Barcelona va agrair amb aplaudiments molt sentits.

Comas Soler

Crítica teatral
 
"El teatre no és un joc, ni un aparador de vanitats, ni un tapabruts..." (Joan Oliver)

Lloc Web: www.totmataro.cat/blocs/traspunt-i-apart