La moda del Lightpainting

Aprofitant que el lightpainting està de moda, aquesta setmana he il·lustrat el tema del Mataroní de l'any fent servir aquesta tècnica

Lightpainting

Hi ha una portada anual al TotMataró que no falla mai i aquesta és la del Mataroní de l'Any. Cada any per aquestes dates s'anuncia l'inici del certament organitzat pel TotMataró, "El Mataroní de l'any", on els lectors han de proposar a personatges que durant aquell any hagin fet coses rellevants i destacades. (Aquí en podeu trobar la web per a fer les votacions i propostes "http://mataronidelany.cat/")



Doncs bé, aquest any he volgut il·lustrar aquesta portada fent servir la tècnica del lightpainting.
Que què és el Lightpainting?? Doncs és una tècnica que consisteix a dibuixar amb llum utilitzant fonts de llums de colors o blanques amb les quals es fan diversos moviments i es capten amb fotografies de llarga exposició.

Generalment és possible utilitzar qualsevol objecte que generi llum, i molts d'ells són de fabricació casolana i que es fabriquen per a obtenir un resultat concret en funció del tipus de fotografia que es vagi a realitzar. Serveix qualsevol tipus de led, però els objectes que es poden utilitzar són infinits; tires de leds, cintes lluminoses, fils lluminosos, esferitzadors (Una font de llum penjant d'un cable al que se li van donar voltes concèntriques per tal de crear esferes.), focs artificials,... I com és d'esperar és necessari utilitzar un trípode per evitar la trepidació de la càmera durant la presa, ja que serà de llarga duració pel fet que en qualsevol tipus de fotografia nocturna, el concepte més important d'aquesta tècnica és la velocitat d'obturació. Generalment se sol determinar un interval per a establir un temps d'exposició concret segons les condicions de llum que hi hagi a l'escena a fotografiar i segons el tipus i la potència dels elements lluminosos que utilitzem. El valor d'ISO se sol deixar en valors molt baixos per tal d'evitar el soroll que podria produir aquest tipus de fotografia. Normalment s'utilitza també la hiperfocal per aconseguir fotografies de gran profunditat completament enfocades.

He de confessar que a casa tinc un mestre de la tècnica que em va ajudar amb aquest procés fotogràfic. Personalment no l'havia fet servir mai, però s'ha de reconèixer que és una tècnica que, si se sap utilitzar amb gràcia, es poden obtenir resultats molt potents i interessants, i sobretot és una eina que en un moment donat és un bon recurs per utilitzar.

captura pantallaq13

Anna Aluart

Fotògrafa del Tot Mataró i Maresme.