Rocafonda viu la realitat nicaragüenca a través del teatre de Mujeres de Matagalpa

Can Noè, el centre cívic del barri de Rocafonda, va viure per una tarda la realitat nicaraguenca. Ahir dimars, aquest espai ciutadà va acollir la visita del grup de teatre del “Colectivo de Mujeres de Matagalpa”. Aquest grup, que es troba immers en una gira europea, venia a explicar la realitat d’aquest país centre-americà, i ho va fer per mitja de la paraula, amb una petita xerrada introductòria, i amb l’expressió, amb una curta obra de teatre.

La història que van representar tractava de la mortalitat femenina en l’avortament en males condicions, un fet freqüent en el seu país d’origen. L’interès no solament residia en la peculiar relat sinó que la posada en escena, més visual que dialogada, arribava a aproximar-se molt més a l’espectador, fent-lo partícep de l’angoixa de la mateixa protagonista. La senzillesa d’uns llençols de colors, una màscara i una espelma omplien de contingut i missatge l’obra, que no va durar més de vint minuts.

El grup de Teatre es troba per europa per explicar a totes les ciutats i comunitats a les que té accés la situació del seu país i la valentia de la seva experiència des del “Colectivo”. Aquesta associació és una ONG, que les mateixes nicaragüenques de Matagalpa van crear l’any 1986, que busca la manera d’ajudar la població femenina d’aquella regió implicant-se en diversos camps: la salut, l’educació, la comunicació, la prevenció de la violencia i la defensa dels Drets Humans. En els anys que te de vida el “Colectivo” s’ha financiat fent activitats com aquest teatre, o de donatius de persones i entitats del “primer món”, però mai ha rebut cap ajut del seu propi govern. És més, ha estat el govern que a vegades es ha posat traves per poder dur a terme les activitats del “Colectivo”.

Com les mateixes dones ens han explicat, a Nicaragua, la societat és patriarcal i masclista, l’educació és sexista, i això provoca el domini de l’home sobre la dona. L’estabilitat familiar depèn de la feina, i actualment l’index de desocupats està augmentant més de la xifra prou alta que ja tenia. L’altre problematica és l’alcohol, també existeix un index molt alt de consum entre els homes adults, fet que acaba repercutint en les seves relacions, i per tant en les parelles. La combinació d’aquests factors fa que els homes abandonin relacions i matrimonis amb fills, però desentenent-se completament de les criatures. I amb això s’arriba a una altra problemàtica, l’augment del nombre de mares solteres. I quan els index de probresa són tant alts, les mancances educatives tant accentuades i la situació familiar tant crítica s’esdevé el fenòmen dels embarassos no desitjats. La història que les Dones del grup de Teatre ens van venir a explicar.