Herbert von Karajan (1908-1989)

Enguany es celebra el centenari del naixement del genial músic, que regnà l’univers de la música clàssica. Von KARAJAN neix a Salzburg l’any 1908 i estudia en el Conservatori “Mozarteum”, fundat en memòria del gran compositor Wolfgang Amadeus Mozart.

La tecnologia i el marketing es presenten, a l’era Karajan, com uns mecanismes nous i Karajan sap explotar-los intel·ligentment. Com a director musical, Karajan, a partir de l’any 1956, governà l’imperi de la Filharmònica de Berlín, de la Filharmònica de Viena, de l’òpera de la capital austríaca i el Festival de Salzburg. HERBERT von KARAJAN també exerceix un control absolut en els segells discogràfics de música clàssica Deutsche Grammophon i Emi clàssics.

Karajan, director qualificat i amb talent, imposà la seva personalitat  musical a les orquestres, les quals s’adaptaren al seu so personal. L’autoritari Karajan dicta el repertori, elegint els músics i les sales de concert d’arreu del món per a les seves actuacions. El poderós Karajan decideix excloure la música contemporània atonal del seu repertori habitual, rebutjant també  els diferents estils d’interpretació. El ”rei” Karajan, a les seves interpretacions, crea un estil i un so enèrgic que, amb el pas dels anys va perdent força.

Número u a la indústria del disc clàssic, Karajan esdevé  un fenòmen musical amb més de mil enregistraments a l’època daurada de la discografia. Algunes facetes personals de Von Karajan són desconegudes per el gran públic, com la seva afecció per la velocitat automobilística. En el món professional i artístic Herbert von Karajan fou elogiat per reconeguts intèrprets, pels seus assajos pulcres , intensos i dirigint  l’orquestra sempre de memòria.