Les dones i la música VI

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

GIUSEPPINA STREPPONI i GIUSEPPE VERDIGiuseppina Strepponi fou una de les dones italianes que ha passat a la història de la lírica, per la seva condició de cantant i per la seva posterior relació amb el compositor d’òpera Giuseppe Verdi. Soprano amb una veu cristallina, penetrant, delicada, convincent i amb bona presència física, Giuseppina mostra la seva excel·lent capacitat pel cant als vint anys, interpretant un òpera de Rossini.

 

En un dels assajos de l’òpera Nabuccodonosor, Verdi, aleshores un compositor desconegut en el món operístic, coneix la cantant que es convertiria en la seva companya i posteriorment en la segona esposa del compositor. Strepponi que ja gaudia d’un present brillant, dins de l’univers musical, s’adonà ràpidament de les grans dots del músic de Busetto.

Molt poques cantants s’han atrevit a interpretar el personatge d’Abigaille de l’òpera Nabucodonosor, ja que vocalment és un rol que exigeix una tessitura molt àmplia. L’òpera Nabucco significà l’inici d’una fulgurant carrera per a Verdi i el declivi de la carrera de Strepponi. La prima donna comptava amb el respecte del mestre el qual lloava les aptituds artístiques de la soprano. Després de l’estrena triomfal de l’òpera, la veu de la diva mostrà signes de deteriorament, a causa d’un excés de treball.

La carrera musical de Strepponi esdevingué curta, però amb la seva experiència en el món de la lírica, fou una assessora de gran mèrit per a Giuseppe Verdi.