La música de la reforma

El Coral protestant constitueix el monument i el puntal de tota la música religiosa alemanya. Aquest cant simple, de projecció popular, fou el camí per aconseguir l’expressió religiosa de la Reforma. El poble luterà manifestava una gran devoció per al “Llibre dels Himnes”. Els textos dels himnes luterans o corals no eren bíblics però foren considerats els suports de la litúrgia.

La Reforma protestant produí un poderós clima d’incerteses i canvis en tots els àmbits de la vida alemanya i alterà el curs de la música sacra germànica. La Reforma, amb la influència de Martí Luter (1483-1546) i el fonament del coral protestant com a font d’inspiració musical, experimentà un gradual desenvolupament artístic. Luter, devot i amant de l’art musical, especialment de les obres de Josquin de Prez, coneixia el poder de la música en la vida de l’església. Luter creia amb l’eficàcia educativa i ètica de la música, i desitjava que tota la congregació participés en l’activitat musical.

Martí Luter convençut de que la música gaudia de la força necessària per elevar la ment i enaltir el cor del poble, establí l’estudi de la música a les escoles. La forma vernàcula del text musical es va mantenir per a la millor comprensió dels fidels. Els textos del coral expressaven tot el contingut de la fe protestant. El coral fou el cant vernacular de la comunitat, esdevenint el símbol de la nova fe i, per mitjà d’una tècnica senzilla, els fidels el podien cantar  fàcilment.

El Coral “Ein feste Burg ist unser Gott” (una gran força és nostre Déu) fou l’emblema de la reforma alemanya, el crit de guerra dels soldats en el front i un doll d’aliment espiritual per a la resta de protestants.

La gran consideració de J.S. BACH (1685-1750) pels himnes luterans s’evidencia a la seva obra sacra. Els corals ornamenten totes les cantates religioses del Cantor de la Thomaskirche de Leipzig, com a joies de gran valor musical.