Com estalviar amb les bombetes

Xavier Doló i Masnou - Inventor i emprenedor d’energies netes

Blocs, uci del planeta - estalviar en bombetes

En primer lloc, tots hem sentit a parlar de les bombetes de baix consum, però compte!, seran o no de baix consum, depenent d'amb quines les comparis.


En primer lloc, si analitzem les primeres bombetes que vam anomenar de baix consum, és a dir, les que són un fl uorescent amb gas per dins, tenen un consum clarament inferior, i per tant ens resulten més econòmiques a la factura de la llum, que no pas les bombetes de tota la vida (les de 40 i 60 watts).
Però, aquestes mateixes bombetes de baix consum, perden la partida (i amb diferència) enfront de les de “leds”, que són aquestes que sembla que tinguin un munt de petites bombetes. I us preguntareu, per què?

Doncs bé, d'entrada són molt menys contaminants que totes les altres, i això és molt més important del que a vegades ens pensem (penseu que les de baix consum, a les plantes de reciclatge són tractades com a residus altament tòxics, ja que contenen mercuri, i això també comporta una despesa addicional que paguem entre tots amb els impostos).
Per altra banda duren molt més (alguns fabricants les garanteixen per dos anys, i parlen d'una durabilitat de 25.000 hores, mentre que les de baix consum duren unes 5.000 hores aproximadament.
Però tingueu en compte sempre, que hi ha diferències entre marques, fabricants i qualitats); a més a més, no són tan perilloses ni tòxiques, ja que no hi ha gas; s'encenen a l'instant, cosa que les anomenades de baix consum, haureu notat que quan les encens fan molt poca llum, i a mesura que es van escalfant, la llum s'intensifica, és a dir, parlant en plata, que tarda una bona estona en fer la llum que necessitem, i després, a mesura que es va gastant, van disminuint la quantitat de llum que emet, en canvi les de leds fan la mateixa llum fins que es fonen.

En resum, si encara teniu bombetes normals, o de baix consum, us recomano que, a mesura que es vagin fonent, les aneu canviant per bombetes de leds, que d'entrada poden semblar més cares, però al cap de l'any veureu que les amortitzeu, tant per la seva durabilitat (en comprareu menys sovint), com pel seu consum, és a dir, que gastareu menys a la factura de la llum, que darrerament s'enfila mooolt!

Espero que aquests consells us serveixin per a poder estalviar una miqueta.

Xavier Doló i Masnou

Inventor i emprenedor d’energies netes