Dilluns hi ha Plenari, el segon

La Comissió de la Festa Major ha quedat una mica buidada de sentit

Santes dia 29 de Juliol anem a tancar

Dilluns hi ha Plenari de la Comissió de Santes. A les 20h a Can Palauet. Serà el segon d’aquest any, ja que per primera vegada tota la comissió es va constituir aviat, el novembre de 2013. Queda lluny i va ser força inoperatiu. Constitució de la mateixa Comissió i poc més. No sé si dos mesos llargs després hi ha gaire feina enfilada o tornarem a estar en els mateixos terminis temporals de cada any. Dilluns hi ha Plenari. Si voleu i podeu, aneu-hi.


Aneu-hi, perquè Les Santes s’han convertit en la gran arma de Mataró. Ara hi ha qui se les mira com element de promoció de ciutat, com element d’autoestima, com a negoci i fins i tot com a plataforma de valors en l’any sacramental dedicat als mateixos. Però Les Santes són força més que això. Són un element transversal, divers i comú. Són una política pública en majúscules o més aviat haurien de ser-ho.

Els plenaris de Santes, però, s’adiuen poc amb aquesta dimensió que ha agafat la festa. A mesura que l’evolució, les reglamentacions i el paper preponderant de l’administració va agafar pes, la participació ciutadana de la preparació de la Festa Major va quedar del tot descafeïnada. Ara es manté com un element quasi folklòric i els plenaris són un mer formalisme. Però s’hi ha d’anar, si es creu que poden servir i que s’hi pot abocar alguna idea s’hi ha d’anar.

En el darrer Plenari de Santes, un servidor es va queixar que no es publicités que es constituïa la Comissió de la Festa Major i que allà hi fóssim les quatre ànimes de sempre, amb els nostres quatre discursos retòrics habituals, sense més ingredients per fer bullir l’olla que la recepta viciada de sempre. Fins i tot alguns es van empipar quan vaig exclamar-me per Twitter perquè creia que per no fer-se, no se’n feia ni propaganda ni notícies, del punt de partida de la preparació de Les Santes.

Dilluns hi ha Plenari de Santes, el segon. Per si no us ha arribat el mail, ara ja ho sabeu.

Cugat Comas

Politòleg i periodista.