Emocions i seny

En català el sentit comú també s'anomena "seny"

Blocs, apunts psicologics-emocio i seny

En català el sentit comú també s'anomena "seny". Doncs bé, davant del món de les emocions, hem de fer servir el seny. Com tantes vegades s'ha insistit que les emocions impregnen tota la nostra vida.


Per tant, els pensaments tenen com a base les emocions. I això queda molt clar ara més que mai quan les neurociències, ens ho confirmem. Això no vol dir que ens hem de deixar portar o conduir per elles, ans el contrari.

Les emocions les hem de conèixer a fi de ser canalitzades a través de l'esforç, la voluntat, guiades per la raó. Actualment podem afirmar que tot amor apassionat fins al pensament més racional tenen una base bioquímica. Les idees, el raonament com el pensament i les fantasies estan tamisades i banyades pels afectes, pels sentiments, per les emocions.

Per això podem afirmar que no existeix l'ésser humà sense emocions ni l'ésser humà només amb la raó. Cap i cor: seny. Separats poden fer greus errors.No tenim proverbis com "Deixa-m'ho consultar amb el coixí" o "Compta fins a deu abans de respondre"... Són refranys per avisar-nos que ens podem penedir del que diem o fem sense haver-ho pensat o no haver fet servir el seny.

Convèncer no és el mateix que vèncer. Es convenç amb la raó i es venç amb la força. Els valors són conviccions profundes emocionals.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat