Valors per a una nova societat

Jaume Patuel i Puig. Psicòleg-psicoterapeuta psicoanalista

  • Jaume Patuel i Puig
  • Dijous, 30 Maig 2013 00:00

El Tot 2013, psicòleg, valors per a una nova societat

Diu una cita: Tenir un fill, plantar un arbre i escriure un llibre és fàcil o tothom ha de poder-ho fer, però el que no és tan fàcil, o millor dit, el que és difícil: Criar un fill. Regar l’arbre. I algú que llegeixi el llibre. La persona lectora que ho reflexioni si és veritat o no. Hem de tenir valors i explicats d’una altra forma en una nova societat de coneixements, de canvis continus i molt tecnològica.


Valors que sempre estan en canvi, en evolució. Cada dia els hem de repassar. No valen els de les societats agràries o de ramaderia com les preindustrials o industrials.
Aquest és l’antic Mataró. Cal fer una nova escala o jerarquia de valors per al nou Mataró. Com també queden qüestionades les creences religioses fixes, inamovibles, és a dir, les formulacions, les definicions. Cal revisar-les i replantejar-les de nou.

Cal recordar un pensament de Confuci: “M’ho van explicar i ho vaig oblidar. Ho vaig veure i ho vaig entendre. Ho vaig fer i ho vaig aprendre”. Cada dia s’ha de practicar o fer quelcom constructiu, positiu, de bé, per als altres: Solidaritat, saber escoltar, amabilitat. Coherència, honestedat. Justícia i amor. Tracte d’igualtat.

Recordem un exemple: Els boys-scouts tenen com a norma la OB (obra bona). Cada dia n’han de fer una. Doncs bé, això que sembla una ximpleria, una bajanada, una “gilipollez”...està demostrat, científicament, que enforteix el caràcter, fa madurar i sobretot, dóna una alegria interior. Però quanta gent se’n burla, en fa caricatura i d’altres comentaris. Però amb tota certesa, i sense por a equivocar-nos, que els que fan el comentari són persones sense caràcter ni personalitat. Plens d’enveja. D’aquí la burla com a defensa per tal que l’altre ho deixi de fer i no tenir una crítica visible, externa i palpable del que no ho fa o no s’atreveix a fer per por a les crítiques.

Fer una nova escala de valors és anar contracorrent. Sortosament està emergint tota una nova consciència social, de molta sensibilitat. Aquí podem posar-hi la Teresa Forcades i l’Arcadi Oliveres en el seu Procés Constituent: La veu del Poble. La veu dels Indignats. La veu dels que no tenen veu. Simpatitzants o col·laboradors. VALORS PER A UNA NOVA SOCIETAT.