El salt al negoci online, una bona aventura

William Renedo. Article d'opinió.

Acord empreses

Quan ens plantegem fer el salt al negoci online massa vegades caiem en la temptació de pensar que és bufar i fer ampolles. “Obro una pàgina web, hi poso una botiga i a vendre!”. I no és així. Que Internet sigui de fàcil accés i que hi puguem trobar tot el que necessitem no ens ha de fer creure que és una gallina dels ous d’or on els clients surten de sota les pedres. Per res del món. Cal treballar i fer-ho molt bé per aconseguir, ja no vendre, sinó començar a fer-ho.

Quan arriben clients al despatx explicant que no els funciona el negoci no puc fer més que agafar aire i veure’m al dia de la marmota. És una situació que es repeteix de manera cíclica i que, per desgràcia, no es pot evitar de forma senzilla. Hi ha però, exemples que ens demostren quins passos es poden seguir per aconseguir fer de la nostra botiga quelcom que funcioni i ens permeti créixer d’una forma correcta, estructurada i, a la llarga, obtenir beneficis.

La primera norma és no voler córrer. I aquí un exemple el tenim amb llantasyruedas.es, una empresa que, com el seu nom indica, es dedica a vendre llantes i rodes de cotxes. La seva història em serveix per explicar-vos el que us vull comunicar. La veritat és que, si ho mirem, aparentment no fan res de l’altre món. Però, si ens submergim en la seva història, veurem que, amb una feina de formiguetes, han fet que el seu negoci funcioni. Ells, van començar primer mirant el mercat, veient on hi havia un forat i explorant com hi podien entrar. Aquests passos, que poden semblar una pèrdua de temps, els va anar molt bé per conèixer què vol la gent, com ho vol i en quin format oferir-ho.

Amb una botiga física al Baix Llobregat, van entrar de cap al negoci online i des d’aleshores no han parat de créixer. Fer-ho lentament els ha permès poder anar augmentant el producte, a poc a poc, i recollint experiències, guanyant credibilitat i sense haver d’arriscar-se massa. I és que un altre error que es comet massa vegades és que es vol jugar massa fort sense saber què es fa ni com es fa.

Al final, el món de les botigues online s’ha de saber veure no com un divertimento, sinó com un negoci més. De la mateixa manera que ningú no es posaria a obrir un local comercial sense saber res (bé, ningú no, que sempre hi ha temeraris), quan volem anar a Internet hem de saber-ho veure com un món al qual hem de tenir respecte. Fer el salt al negoci online no és impossible, però sí complicat.