Abecedari d’estiu (3)

Roda el món i torna el mot. Per Pau Vidal

K. Va néixer a Amèrica, i el seu nom és un homenatge a la netedat… perduda (a). Per culpa seva els comiats a les estacions i als ports ja no són el que eren. Sempre mor en acte de servei però no l’enterrem: sovint acaba, brut i rebregat, en un marge de carretera (o amagat a la sorra, que també se’n veuen). Igual que el vichy o l’scotch brite, amb el temps s’ha fet universal.

L. És com els documentals del 33, però en versió estiuenca: una activitat molt practicada en la intimitat. La pot fer tothom menys el recluta, perquè es mareja (a). Per fer públics els índexs no necessita ensenyar els dits. Si a és igual b, aleshores cal anar amb compte perquè pot fer perdre l’escriptura (b). També se’n fan en públic, generalment quan ho mana el capellà.

LL. La majoria del jovent del país hi vam aprendre a engatar-nos; ara n’aprenen els nois i noies de l’Europa rica i freda. Capital mundial del turisme de patacada. Juntament amb Maçanet de Cabrenys, és el màxim representant de l’humor blanc tipus La Trinca: allò de “hay para alquilar sillas” (a). On abans hi havia camps de petits arbustos de propietats triomfals ara hi ha mamotretos de quinze pisos.

M. Fa tres o quatre anys que és la reina de l’estiu: ni top-models, ni folklòriques de pa sucat amb oli ni infantes colonials surten més que ella als diaris i a la tele. Sol arribar per mar, però no ve amb patera ni amb pastera ni amb barca. No es pot dir que sigui bonica, però camaleònica sí: a Menorca es presenta com a vorm i al Maresme com a grumer. No hi ha gaires privilegiats que l’hagin poguda tocar, però qui hi ha tingut contacte no se n’oblida mai més. Una avantpassada seva es va fer famosa per ser la dona més mal pentinada del món: semblava que per comptes de cabells tingués serps (a).

N. A diferència de la lectura, aquesta activitat es practica col·lectivament, tot i que a l’hivern no és tan aconsellable. Contra el que podria semblar, per apuntar-s’hi no cal aprendre a fer nusos. No és un esport ni un joc, però el que és segur és que és el més barat que hi ha. Se’n sol trobar en alguns càmpings i fins i tot en pobles, però a ciutat no gaire (tot i un parell d’excepcions de l’any passat a Barcelona).

 

1. Kleenex (a: clean-ex) / 2. Lectura (a: anagrama de recluta; b: el llegir fa perdre l’escriure) / 3. Lloret (a: Lorito de Mar) / 4. Medusa (a: una de les tres Gorgones) / 5. Nudisme