Imprimir aquesta pàgina

Mercabarna preveu distribuir més de 100.000 tones de frescos per Nadal

El marisc serà de nou el gran protagonista a les taules catalanes i les minihortalisses de colors la principal novetat

Ciutat 2017/2019, mercabarna

Els majoristes de peix i marisc, fruites i hortalisses, i carn i aviram de Mercabarna preveuen distribuir més de 100.000 tones de producte fresc aquest Nadal, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat. Pel que fa als preus, es mantindran estables, amb els increments habituals del peix i el marisc fresc per l'augment de la demanda.

Un dels productes que més s'encarirà, entorn del 20%, és l'orada salvatge, a causa de la reducció de les captures pels forts temporals al nord d'Europa. Per contra, les cloïsses i les ostres seran un 14% i un 5% més barates respectivament. Pel que fa a les fruites, la pinya s'encarirà després d'anys a preus molt baixos.

Aquest any, per primer cop, els venedors de carn i aviram, que tot i no tenir mercat central mouen xifres importants, s'han sumat a la roda de premsa per explicar la previsió de vendes. L'altra novetat ha estat la presència de Carme Ruscalleda que enguany ha estat l'encarregada de presentar algunes receptes.

Peix i marisc

Àngel Máñez, president del gremi de majoristes del peix, ha explicat que aquest Nadal preveuen comercialitzar 6.700 tones de producte fresc i congelat, un 2% més que l'any passat. Del total, un 85% serà producte fresc i la resta congelat.
Sobre els preus, Máñez ha destacat que en general es mantindran estables respecte de l'any passat o lleugerament més baixos (entre un 5% i un 9%), amb els increments habituals d'alguns productes com el besuc o l'orada. Per contra, l'escamarlà, la gamba llagostinera, les cloïsses o les ostres s'abaratiran.

Ciutat 2017/2019, mercabarna

Fruites i verdures

Els majoristes de fruites i verdures preveuen un bon Nadal i superar les 90.000 tones de producte comercialitzat, gairebé un 5% més que l'any passat. Les fruites més venudes seran un Nadal més la pinya, de la qual esperen comercialitzar més de 1.000 tones, i el raïm blanc d'Alacant.

La principal novetat d'enguany seran les minihortalisses de colors, com les pastanagues, els cogombres, les coliflors liles o les bledes vermelles, que compartiran protagonisme amb els tomàquets xerris, molt demanats els últims anys.
Per tercer any consecutiu, els fruits vermells seran un dels productes estrella. Només de gerds, el més popular, n'esperen comercialitzar més de 240 tones, amb uns preus entre un 10% i un 20% més baixos.

Carn

El sector de la carn preveu distribuir unes 3.500 tones de producte. Un 70% correspondrà a peces de boví (vedella i bou) i la resta sobretot a cabrit i xai. Segons ha explicat Enric Capolons, representant dels venedors, els preus baixaran lleugerament en el cas de la vedella i pujaran en el cas del xai i el cabrit.

Aviram

El representant dels venedors d'aviram, Josep Capdevila, ha explicat que el Nadal "és la festa major" d'aquest producte, del qual esperen vendre unes 15.000 unitats (100 tones), un 5% més que l'any passat. Capdevila ha recomanat als consumidors que apostin per aus criades a l'aire lliure com els capons, la pularda, el gall dindi de pagès o l'oca, perquè són animals que s'han criat "feliços" i tenen una carn saludable i tendra.