Una experiència que no té edat

Gràcies a "Cuidem els vincles", alumnes de La Bressoleta i gent gran de la Casa Pairal de Vilassar de Mar comparteixen estones de joc i aprenentatge

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dimecres, 17 abril 2019 13:10

Maresme 2017/2019, cuidem els vincles

El 10 d’abril va tenir lloc la primera trobada entre els alumnes de P2 de La Bressoleta i la gent gran de la Casa Pairal de Vilassar de Mar. “L’experiència va ser totalment positiva per a ambdues parts”, explica Anna Buch, directora del centre educatiu i una de les persones que ha fet possible aquesta connexió entre generacions.


Aprendre sense prejudicis

La iniciativa, que porta per nom "Cuidem els vincles", neix amb l’objectiu de reunir en un mateix espai petits i grans perquè puguin compartir temps i activitats, aprenguin els uns dels altres i es creïn complicitats a través de mirades, gestos i somriures. “Són trobades llargues, de prop de dues hores, on tot sorgeix de manera espontània i natural”, afirma Buch.

De fet, aquesta és la raó de ser del projecte: que gent gran i infants connectin sense cap pressa ni pressió. “Sempre hi ha nens que per timidesa els costa entrar a la dinàmica en un primer moment, però al final tots volen apropar-se als avis i hi participen sense cap mena de prejudici”, explica la directora de La Bressoleta.

Un projecte a llarg termini
La prova pilot de la iniciativa ha arrencat amb alumnes que tenen entre dos i tres anys i que, cada dimecres, visiten els avis i àvies de la Casa Pairal. Segons afirma Buch, “si la valoració a final de curs és positiva, l’any vinent el projecte s’estendrà als infants del centre de La Bressoleta de l’avinguda Montevideo, que compartiran moments amb la gent gran del Casal de la Curació”. Per ara, les trobades s’organitzen a la residència, però no descarten fer-ne a l’escola i als voltants del municipi més endavant.

Font d'inspiració

A Catalunya ja hi ha diversos centres que han apostat per aquesta mena d’experiències, que ajuden els més petits a treballar actituds positives com l’empatia o el respecte envers els més grans. El professorat de La Bressoleta es va inspirar en les trobades que es realitzen entre la residència Els Bons Amics i l’escola El Bressol, a la població de Seva, a Osona. “La visita que els vam fer va ser tan positiva que no vam dubtar a l’hora d’impulsar la iniciativa aquí”, assenyala Buch.