Les forces independentistes triomfen al Maresme

A la capital han tornat a guanyar els socialistes, mentre a la resta de la comarca només ha estat el partit més votat en tres municipis més

Municipals al Maresme

La comarca es tenyeix de groc i blau amb els resultats de les eleccions municipals, essent ERC –en alguns municipis amb coalició amb altres grups– el partit més votat en 14 pobles (Alella, Arenys de Munt, Cabrils, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, El Masnou, Montgat, Òrrius, Palafolls, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Teià, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar). En particular a Argentona, el guanyador ha estat UNITAT - AxR - AM, grup liderat pel cupaire Eudald Calvo, però on també s'hi troba ERC. D’altra banda, Junts, tot i patir una davallada a nivell comarcal, ha estat el guanyador en 10 municipis (Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Calella, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Pol, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Tiana, Tordera). D’aquesta manera, les forces independentistes arrasen al llarg del Maresme.

El PSC, per la seva part, ha obtingut molt bons resultats en els dos municipis amb major població (Mataró i Pineda de Mar), però només ha guanyat en dos pobles més (Dosrius i Malgrat de Mar). Els Comuns, per la seva part, han sigut la formació més votada en un municipi, Sant Iscle de Vallalta, en què el grup SPSI-ECG (Som-hi per Sant Iscle – En Comú Guanyem) ha obtingut un ampli suport del 71,35% dels vots.

Els números al Maresme

ERC: 60.152 vots / 158 regidors
PSC: 48.984 vots / 88 regidors
Junts: 32.344 vots / 94 regidors
Ciutadans: 14.135 vots / 20 regidors
En Comú Guanyem:12.529 vots / 25 regidors
CUP: 11.887 vots / 23 regidors
PP: 7.676 vots / 4 regidors

Repartiment als ajuntaments

Amb els resultats d’aquest diumenge, Mataró deixa de ser el consistori més fragmentat, passant de 9 grups municipals a 5. Així, el 2019 prenen el relleu Canet de Mar, que passa de 7 a 8 grups, els quals es reparteixen 17 regidors, i Sant Vicenç de Montalt, on també 8 grups es reparteixen 13 regidors. Per contra, Òrrius se situa un cop més com a municipi més unificat, on només 2 grups es reparteixen els 7 regidors, emportant-se’n 7 ERC. Anteriorment, Sant Iscle de Vallalta també reunia dos grups al consistori, però la forta entrada dels Comuns ha desbancat ERC i Junts (aleshores CIU), que passen de 5 i 4 regidors respectivament, a només 1 cadascun.

Pel que fa a la participació, justament Òrrius ha estat el municipi que més ha votat, amb un 75,84% (430 vots). En canvi, els menys participatius han estat a Tordera, amb un 57,25% (7.226).