Graven al Maresme l'adaptació televisiva de 'Vilafranca: un dinar de festa major'

Joan Pera és un dels protagonistes d’aquest film sobre el text de Jordi Casanovas que va triomfar als teatres

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 23 Octubre 2017 09:50

Vilafranca un dinar de festa major

L'exitosa obra de teatre 'Vilafranca: un dinar de festa major' prepara el seu salt a la televisió. Aquests dies es roda en una antiga masia de Caldes d'Estrac l'adaptació audiovisual del text de Jordi Casanovas, sota la direcció de Lluís Maria Güell. De fet, tots dos directors han adaptat conjuntament el text per a la televisió i la pel·lícula manté l'essència de l'obra de teatre. 'Vilafranca' fa un retrat de la societat catalana a través de les rancúnies i els secrets d'una família convencional, que viu sacsejada per l'avenç de l'Alzheimer que pateix el patriarca de la família, protagonitzat per Joan Pera. "És un mirall que han de veure moltes famílies perquè dissortadament a moltes famílies passa", assegura Güell.

Enveges, secrets o estira-i-arronses per l'herència. Són alguns dels conflictes que es posen sobre la taula a 'Vilafranca', el film inspirat en l'obra de teatre amb el mateix nom que recrea un dinar de Festa Major, en plena diada de Sant Fèlix, a finals dels 90 a Vilafranca del Penedès. "No hi ha ningú que no hi pugui reconèixer alguna cosa que ha viscut. És molt quotidiana", explica Carme Sansa, l'actriu que dona vida a la matriarca de la família, una dona superada pels esdeveniments, que després de viure a l'ombra de la sogra, primer, i del marit, després, veu com el seu home perd el món de vista per l'Alzheimer.

joan pera

Joan Pera, també maresmenc

De fet, aquest element és un dels que fa trontollar una família aparentment normal. "El fet d'estar així fa que comencin a sortir els interessos particulars de cada fill", explica Joan Pera, que dona vida a aquest home de família que ja no es reconeix a si mateix com a conseqüència de la malaltia. Un dels tres fills del matrimoni l'interpreta l'actriu Alícia Pérez, que destaca el "malson" que pot suposar per a moltes famílies aquestes disputes per diners: "Poden arribar a fragmentar les relacions entre germans, pares i fills. Quan comencen a haver-hi escletxes comença a sortir la veritable personalitat de cadascú", es lamenta. Aquesta quotidianitat i moment vital que viuen els personatges és el que pretén captivar l'espectador. És un guió, coincideixen a dir, que "arriba a la pell" pel realisme de les situacions i dels personatges.

El repartiment el completen Lluïsa Castell, Manuel Veiga, Georgina Latre, David Bagés, Anna Ycobalzeta, David Vert, Laia Manzanares i Marc Rius, alguns dels quals ja van formar part del repartiment de l'obra de teatre de Casanovas. La pel·lícula s'està rodant des del passat 11 d'octubre en una antiga masia de Caldes d'Estrac.