Quan la culpa és del color de la pell

‘A.K.A.’, una altra proposta d’impacte a La Sala d’Argentona

  • Comas Soler // Fotos: cedides
  • Dimecres, 17 abril 2019 13:00

Argentona 2014/2019, aka also know as teatre

Amb la programació que emprèn ja la recta final, La Sala d’Argentona ha portat ‘A.K.A. [Also Known As]’, una de les revelacions més sonades del teatre independent de la temporada passada i d’aquesta. Escrita per Daniel J. Meyer i dirigida per Montse Rodríguez Clusella, es va estrenar fa més d’un any a l’Atlàntida de Vic i ho ha petat a tot arreu on s’ha pogut veure, i ha aconseguit captar un públic no habitual.
Ha fet estada a la Sala Flyhard, al Teatre Lliure i a La Villarroel de Barcelona i continua de gira per molts altres indrets. Mentrestant, ha guanyat quatre premis Butaca i un Premi de la Crítica.

Com que es tracta d’una obra de format molt reduït, a La Sala es va disposar el públic en grades a tres bandes a dalt de l’escenari, envoltant l’espai de representació. Uns quants elements d’attrezzo, entre els quals destaca un gran altaveu, serveixen per configurar amb molta senzillesa l’habitació i les altres estances en què el protagonista anirà desgranant la seva història en forma de soliloqui.

És en Carlos, i la manera com l’interpreta l’actor Albert Salazar corprèn tots els espectadors que són a tocar. La seva rotunditat atrapa. El ritme, també. Les seves mirades, gestos i moviments tenen molta força i tot el que diu té versemblança, des de les rèpliques més picades i les interpel·lacions que fa al públic, fins a la candidesa il·lusionada dels seus flirts o la resignació final, vençut per les adversitats que l’aclaparen.

La identitat és manipulable

Així ‘A.K.A.’ descriu la peripècia d’en Carlos, adolescent que va i ve de l’institut, es penja del mòbil i de les xarxes, s’està a l’habitació, parla només quan en té ganes, surt amb amics, es mou amb monopatí i balla hip-hop: formes de fer i rutines quotidianes pròpies de l’edat. Sap que és adoptat i té bona relació amb els pares que l’han afillat.
També li van bé els estudis. Mostra, això sí, una obstinació especial a portar posada la caputxa de la jaqueta per dissimular unes faccions que evidencien el seu origen estranger. I tot es torça arran d’una relació amorosa interceptada, quan emergeix el pòsit xenòfob latent a la societat i a les institucions que en són el reflex.  

La perífrasi “Also Known As” que acompanya el títol de l’espectacle (que és la fórmula que en anglès s’usa per atribuir a algú un nom o unes senyes figurades) és indicatiu de la voluntat de l’argument per suscitar la consideració d’uns quants conflictes morals al voltant del tema de la identitat, sobretot quan els prejudicis i l’hostilitat poden manipular la percepció de qui és cadascú.

Aquest factor, sumat a una ambientació sonora potent i una il·luminació de l’espai escènic capaç de detallar allò que pren significació en cada moment del conflicte dramàtic, acaba d’arrodonir ‘A.K.A.’ com una proposta certament interessant.

Argentona 2014/2019, aka also know as teatre

Teatre de premi    
El novembre passat, 'A.K.A.' va endur-se el Premi Butaca 2018 al millor text teatral pel monòleg de Daniel J. Meyer, el millor petit format, millor protagonista i millor direcció (Montse Rodríguez).