Buscant l'impuls

El canvi a mitja temporada és una opció, però s'ha de fer bé

Quique Setién

Aquesta setmana ha estat marcada a nivell mediàtic esportiu per la destitució de l'entrenador del Barça, Ernesto Valverde. Ha estat una notícia que poc o molt ja es veia a venir, precipitada finalment per la derrota a la semifinal de la Supercopa disputada a l'Aràbia Saudita. Un títol d'aquells que si guanyes ningú celebra massa però que "no es poden perdre". Tot plegat va generar una mar de fons i un desenllaç més digne de les revistes del cor que no pas de l'informació esportiva. Amb intriga, visites llampec a Qatar, falta de mà esquerra (i dreta) de la junta blaugrana, incerteses... i tot plegat amb un final sorprenent: presentant un entrenador –Quique Setién– que no era ni el primer ni el segon ni el tercer de la llista de desitjats.

El mateix Josep Maria Bartomeu admetia que li hagués agradat que les coses es fessin d'una altra manera, dient que “el talante de esta junta no es este”. Doncs sap greu, però el "talante" –o tarannà en català– es demostra amb les pròpies accions, i haguessin pogut fer-ho de moltes altres maneres. I millors.

Anant al fons de la cosa, segur que molts barcelonistes estaran contents del canvi. Està clar que el nou any és un moment –a mitja temporada– que permet intentar correggir el que no ha funcionat quan encara s'hi és a temps. També denota, però, reconèixer que el que s'havia planificat no ha funcionat i s'han de buscar plans B o C per tal d'intentar aconseguir els èxits anhelats o almenys, com se sol dir, salvar els mobles.

Esperem que no haguem de veure gaires moviments com aquests als equips de casa nostra sobretot tenint en compte que, com vam repassar a final del 2019, la majoria dels clubs mataronins estan fent una bona temporada. Però vaja, si alguns dels que es troben més lluny dels seus objectius o amenaçats pel descens decideixen buscar l'impuls canviant els entrenadors o responsables esportius, esperem que les seves juntes directives sapiguen portar a terme aquests possibles relleus amb una major cura i respecte per les persones que, cobrant més o menys, dediquen el seu temps i il·lusions a intentar que un grup humà evolucioni cap allà on desitgen.