Fa 25 anys de la creació de la secció de triatló del CN Mataró

Repassem aquesta i altres efemèrides del mes de setembre de l'esport mataroní

Continuem amb la secció d'efemèrides de l'esport mataroní, amb alguns fets rellevants o curiosos que van passar durant el mes de setembre de fa un nombre, del que en diem, "rodó" d'anys.

Avui recordarem els 75 anys d'una derrota històrica en bàsquet els 50 d'un triomf de l'hoquei patins i els 10 de la primera medalla europea individual en waterpolo, i també els 25 anys de la creació de la secció de triatló al Centre Natació Mataró.

FA 25 ANYS

Neix la secció de triatló del Centre Natació Mataró

El dia 20 de setembre del 1992 una colla de "valents" del Centre Natació Mataró van decidir-se a afrontar una prova de triatló puntuable per al Campionat de Catalunya i que es va disputar al llac de Banyoles. Al Tot Esport s'entrevistava a Enric Subiñà, un dels precursors, on explicava com aquesta modalitat esportiva havia nascut a Califòrnia i Hawaï amb les proves de l'Ironman. En aquells moments no hi havia Federació i el triatló estava agregat a l'esport olímpic del Pentatló Modern. I ja es deia que aviat tindria federació pròpia, com acabaria passant. I es parlava també de què ja hi havia una noia mataronina l'Antònia Calsapeu que ja havia participat en un triatló a Manresa.
D'entrada junt amb Enric Subiñà van anar a Banyoles en Pere Torres i en Jordi Clavel, que ja havien participat en algunes proves, i també Jordi Gurri i Toni Floriach que debutaven.

EF1992-Triatló

A Banyoles van fer el triatló olímpic de 1.500 m nedant, 40 km en bicicleta i 10 km de cursa a peu. I el més ràpid dels cinc triatletes del CN Mataró va ser Pere Torres amb 2 hores 16 minuts. El segon classificat absolut va ser José Luís Cano un  mataroní que estava a l'elit estatal i participava amb el Club Natació Barcelona, i que com és ben sabut poc temps després es convertiria en l'ànima de la secció del CN Mataró.

FA 75 ANYS

El CE Mataró recupera la secció de bàsquet i pateix una derrota històrica

La temporada 1941-42 la continuïtat del bàsquet mataroní havia recaigut en el Frente de Juventudes, quan una crisi a la secció de bàsquet del CE Mataró, que havia estat campió de Catalunya abans de la guerra civil, havia portat a la retirada de la competició.
El mes d’agost el club, després d’un partit de “velles glòries”, que possiblement va remoure els sentiments, el CE Mataró va reconsiderar la seva decisió anterior i en una reunió en què hi estigueren presents el Sr. Ricard Navarro, del FFJJ, el Sr. Francesc Cuní, d’Educación y Descanso, i el Sr. Ferran Ferrer, secretari del CE Mataró, es va decidir que el club groc-i-negre recuperava la secció de bàsquet. El Sr. Jaume Mas es va fer càrrec de la secció, però en uns moments en què l’entitat, que presidia el Sr. Manuel Cabot, passava per una forta crisi econòmica, el bàsquet ho tenia difícil a la màxima categoria catalana.

EF1942-BàsquetCEM

I es va començar ben malament, encaixant un “humiliant” 81-17 a la pista del Laietà, on destacava Kucharski que va anotar 40 punts ell sol.  Després a la segona volta  se'ls guanyaria aquí  per 26-19, però tot i aquest triomf honorífic l’equip va baixar a 2a Catalana.
Formaven a l'equip Canal, Montasell, Puig, Junqueras, Esperalba, Julià, Cordón, Prat, Umbert i Mauri, amb incursions de joves com Gudayol, Rovirosa, Camats i Duran.

FA 50 ANYS

L'equip d'EC Mataró d'hoquei patins guanya el FC Barcelona

El setembre de 1967 l'equip d'Esport Ciclista Mataró d'hoquei patins començava una temporada que havia de ser històrica, ja que en ella es produiria el debut en competició europea, jugant el Campionat d'Europa, gràcies al títol aconseguit en la Copa del Generalísimo en el mes de juny anterior.
L'equip el dirigia Josep Nonmedeu, com entrenador titulat, però en realitat Pere Gallén feia la tasca d'entrenador-jugador i Jorge Solà era el director tècnic. La plantilla era de les millors del món: el madrileny Largo a la porteria, amb Roure porter suplent, Gamell, Rodón i Gallén, que ja hi eren la temporada anterior, i tres fitxatges de gran categoria com eren Vila, Capdevila i Salarich, jugadors tots ells internacionals. Gèneres de Punt Subirà continuava sent el patrocinador, però els balls dels diumenges a la tarda a la "peloussse" coberta del Velòdrom, significava una gran font d'ingressos per mantenir aquella secció, junt amb les d'handbol, boxa i ciclisme, del que era un dels clubs punters de la nostra ciutat.

EF1967_HoqueiCEM

El debut va ser a Voltregà i es va treure un empat a un que va decebre una mica, ja que s'esperava més. A la segona jornada va venir el FC Barcelona al Pavelló cobert del Velòdrom i l'equip mataroní va guanyar per 4-3, tot i que va anar quasi sempre per darrere d'un equip que aleshores era inferior, però on destacaven Chércoles, que va fer els tres gols, Ferrer i Villacorta. Per part local van marcar Capdevila i Vila, tres vegades, el darrer a 10 segons del final, per desencadenar l'eufòria.

FA 10 ANYS

Bronze d'Helena Lloret a l'Europeu juvenil de waterpolo

Helena Lloret la jugadora de waterpolo del CN Mataró de 15 anys es va penjar la medalla de bronze del Campionat d'Europa juvenil de waterpolo celebrat a Chaina (Grècia). Espanya va superar fàcilment Sèrbia, Croàcia i França en el seu grup, després va guanyar a Alemanya per 15-2 a quarts de final i en les semifinals van topar amb Rússia per 3-15.

EF2007_HelenaLLoret

En el partit pel bronze la selecció va guanyar Holanda per 7-6. Era aquesta la primera medalla de la selecció espanyola femenina en l'àmbit internacional. I la primera d'una llarga sèrie a la qual ens han acostumat les jugadores sorgides de la pedrera del CN Mataró, i que, de moment, tanca ella mateixa, junt amb Marta Bach, amb la medalla d'aquest any 2017 al mundial absolut.
Tot i que havia succeït a finals d'agost, ho publicàvem al "Tot Esport" el mes de setembre després de vacances d'aquell any 2007 i hem volgut fer-ho constar.