Argillà Argentona: ceràmica i tradició

Argentona vol consolidar la Fira Internacional de Ceràmica com 'Argillà Argentona' en ple juliol

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dijous, 30 Juny 2016 11:07

Especials 2014/2015, FIRA CERÁMICA 1

La Fira Internacional de Ceràmica d'Argentona arriba a una nova edició. Ho fa aquest cap de setmana, consolidant el canvi de dates preestablert en l'edició anterior, i també el canvi de nom: Argillà Argentona. L'esperit artesà i de ceràmica però, no varia, com tampoc ho fa el conjunt d'activitats preparades a partir d'aquest mateix divendres.
Com a novetat d'enguany l'Argillà Argentona ha creat un espai a una ciutat convidada, la francesa Aubagne, i prepara també una acció artística amb Perico Pastor, per tal que il·lustri en directe i al carrer un dels càntirs gegants del municipi.
Al reportatge d'aquesta setmana volem fer un tomb per aquest Argillà Argentona i conèixer quines són les seves intencions i novetats per a aquesta edició que comença.


Cassoles, càntirs, plats, bols,... tot de ceràmica. Això i molt més és el que es pot trobar a la Fira Internacional de Ceràmica d'Argentona d'aquest cap de setmana. Aquesta fira, que com ja ho va fer l'any passat s'anomena 'Argillà Argentona', pretén apropar l'artesà de ceràmica al seu públic amb elements i peces més tradicionals i utilitàries -com les cassoles, els càntirs o els bols de ceràmica- o les més artístiques, escultòriques i de tipus col·leccionista. Per a tots els gustos i de totes les formes. Moltes són les opcions de l'Argillà Argentona que, aquest any, vol consolidar el canvi de dates del calendari.

La Fira Internacional de Ceràmica va adquirir en l'edició del 2015 el nom "Argillà Argentona" com a marca unificada a les fires de ceràmica més importants d'Europa: Argillà Faenza, Argillà Aubagne i Argillà Argentona. Les tres ciutats són sòcies d'un projecte comú europeu promogut per l'Agrupació Europea de Ciutats de la Ceràmica (AEuCC). Precisament doncs, per separar la Fira de la Ceràmica amb la Fira del Càntir i desvincular-la de la Festa Major del municipi d'Argentona, des de l'any passat es van canviar les dates passant del primer cap de setmana d'agost, al primer cap de setmana de juliol. "Es va fer una valoració de la Fira i vam creure que calia una renovació.

"El sector de la ceràmica té l'oportunitat d'apropar-se al seu públic directe”

Buscàvem un públic interessat en ceràmica i no només el públic de passeig de l'agost", explica el director del Museu del Càntir i membre de l'organització de l'Argillà Argentona, Oriol Calvo. És per això que es van donar un termini de tres edicions -la d'aquest 2016 és la segona- per valorar i treure resultats a la decisió, tant del canvi de nom, com del canvi de dates.

Apropar la ceràmica
Si un objectiu té també aquesta fira, és apropar la ceràmica als ciutadans. El seu director ho explica així: "Són dues les vessants importants i destacades, per una banda la del sector de la ceràmica que té l'oportunitat d'aproximar-se al seu públic directe i oferir-los la seva pròpia producció artesanal i artística amb molts elements d'interès cultural. I, per l'altra banda, la dinamització cultural del municipi d'Argentona i el Museu del Càntir. Nosaltres volem que el Museu sigui una institució activa i dinàmica".
I és que, com diu Calvo, "el Museu del Càntir no és el Museu del Prado ni el Museu Picasso" però, tot i això, "si el que fem pot tenir un ampli ressò que fins i tot ens porti tant de públic com aquestes altres institucions, ens omple d'orgull".

Argentona transformada

Són moltes les activitats que s'organitzen entorn d'aquest elogi a la ceràmica. De fet, la fira és tant potencial que "Argentona es transforma completament", assegura Calvo. I és que públic de la comarca del Maresme però també d'arreu de Catalunya conflueix al municipi. "És una allau de visitants brutal", assegura el director. I és que dels prop de setanta artesans que participaran de la fira n'hi ha de catalans, de la resta de l'estat espanyol però també de diferents punts d'Europa. Fet que crida l'atenció als visitants interessats en ceràmica.
Com a novetat d'enguany s'ha creat un espai dedicat a "La ciutat convidada" que aquest any serà la  ciutat francesa d'Aubagne, un municipi amb el qual Argentona està agermanada des del 2015. A més a més es comptarà amb tallers de ceràmica per a infants i adults a càrrec del ceramista empordanès Josep Matés, la 12a Mostra de Cinema sobre ceràmica amb el film "La Vasija", unes projeccions curtes en la sessió dedicada al Video-Art Ceràmic o les actuacions musicals dels Batukats i la Banda & Band de l'Associació Musicargentona.

Especials 2014/2015, FIRA CERÁMICA 3

Congrés Internacional al setembre

Les dues exposicions temporals sobre ceràmica contemporània previstes per l'Argillà Argentona 2016 aniran a càrrec dels mataronins Joan Serra i Mia Llauder. Serra presentarà a la Casa Gòtica l'exposició "Protopeces. Al límit succeeixen les coses que m'interessen..." i Llauder ho farà al Museu del Càntir amb "Retrats". Tots dos artistes són membres de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica i professors de l'Escola de Ceràmica d'Argentona. Les dues exposicions, que s'inauguraran aquest divendres, dia 1, a les 18 h i a les 18.30 h respectivament, es podran visitar fins al 18 de setembre.
Les obres de Serra i Llauder formaran part de les divuit mostres incloses en el 47è Congrés de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica que se celebrarà a Barcelona del 12 al 16 del pròxim mes de setembre. Tot i que aquest Congrés es centralitza a Barcelona hi ha una extensió territorial destacada. Calvo explica que "el congrés tindrà rutes per Catalunya que convergiran a Mataró amb un projecte artístic als entorns de la Nau Gaudí amb artistes internacionals" i que, "tot seguit, es pujarà a Argentona per celebrar la cloenda del Congrés".
Un exemple més de la capitalitat del municipi d'Argentona amb la ceràmica. Abans això no arribi, la cita és aquest cap de setmana.

Especials 2014/2015, FIRA CERÁMICA 2
Càntir Gegant de Perico Pastor
Una de les tradicions de la Fira Internacional de Ceràmica és il·lustrar un dels càntirs d'artista de grans dimensions. Aquesta fusió d'art i tradició aquest any anirà a càrrec de l'artista Perico Pastor. Per primera vegada, aquesta acció artística d'Argentona, es farà en directe, una aposta més per "innovar i fer gaudir als assistents".
Aquest artista, que ja va exposar el 2015 al Museu del Càntir d'Argentona, iniciarà la il·lustració del càntir gegant aquest mateix divendres, dia 1, a partir de les sis de la tarda. És al Carrer Gran amb la cantonada del Carrer de Sant Miquel on es trobarà el càntir nu per recobrir-lo amb les seves traces i pinzellades.
Perico Pastor va rebre la Medalla Morera de l'Ajuntament de Lleida l'any 1993 pel conjunt de la seva obra. L'any 1997 se li va atorgar el premi especial del Comitè Olímpic Espanyol a la Biennal de l'Esport en les Belles Arts i una de les seves exposicions més internacionals és "Xi'an-Barcelona-Pekin: Camins de paper, rius de tinta" exhibida el 2014 a l'Institut Cervantes de Pequín. La seva obra a Argentona aquesta vegada rebrà el nom "Perico Pastor. Ànima de càntir".

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: