Calaix ple, escenari banal

La comèdia ‘Escape Room’, dirigida per Hèctor Claramunt i Joel Joan, tanca la temporada del Teatre Monumental

  • Comas Soler // Foto: Teatre Goya
  • Divendres, 10 Maig 2019 12:22

Cultura 2019, Escape Room

El punt final de la programació del Teatre Monumental d’aquest semestre va arribar el primer dia de maig amb ‘Escape Room’, una obra escrita i dirigida per Hèctor Claramunt i Joel Joan, en què aquest darrer també actua, al costat d’Àgata Roca, Oriol Vila i Paula Vives.


Si es tractava d’omplir i fer calaix a taquilla, s’ha de dir que l’èxit no podia ser més aclaparador, perquè ni a la platea ni a l’amfiteatre no hi cabia ni una punta d’agulla més. En canvi, es pot fer una valoració ben diferent del que es va veure dalt de l’escenari.

Seqüela
Segons el programa de mà, l’espectacle s’origina arran de l’acabament de la sèrie anomenada ‘El crac’ que TV3 va emetre del 2014 al 2017 i que també dirigien conjuntament Claramunt i Joan. És quan tots dos senten la necessitat d’empescar-se una comedieta amb ganxo que es vengui bé.

Llavors se’ls acut aprofitar com a esquer un "escape room", el joc de moda que consisteix a tancar un grup de persones en una habitació per veure si aconsegueixen escapar-se’n a força de desxifrar missatges i trobar pistes per fer-ho. En certa mesura, doncs, aquest ‘Escape Room’ ve a ser una seqüela d’aquell fulletó televisiu d’exaltació de l’autoparòdia.
Estrenat al teatre Goya de Barcelona el novembre de l’any passat, el muntatge s’articula al voltant del personatge de l’Edu, que ha pescat nòvia i que per presentar-la a un matrimoni amic els ha proposat de compartir una sessió del joc en voga.

Així, en l’hora i escaig que dura la funció, les trifulgues dels quatre engabiats van encadenant un gag darrere l’altre a còpia de combinar tots els estereotips i tòpics possibles, des dels embolics de parella fins a les trivialitats de la política catalana del moment, per no estalviar-se la prèdica 'indepe'. I avall que fa baixada. La interpretació va a remolc del paper preponderant que hi juga la criatura escènica hiperventilada que en Joel Joan s’ha creat, de manera que tothom sobreactua amb un recital de xisclets i gesticulacions inflades.

Comas Soler
La interpretació va a remolc de la criatura escènica hiperventilada que en Joel Joan s’ha creat

Prescindible

Però més enllà del traç gruixut que adopta tota la comèdia, es dona la circumstància que l’ambientació del joc representat a ‘Escape Room’ se situa en una estança lúgubre que figura la sala d’operacions de Josef Mengele, el metge del camp d’extermini d’Auschwitz. Aquesta localització, gratuïta des del punt de vista argumental i èticament injustificable, ha suscitat crítiques de reprovació pel que significa de banalització de la ignomínia del genocidi nazi.

En resum, si bé és cert que amb ‘Escape Room’ no es pot ponderar la globalitat de la temporada del Monumental que ara s’acaba, tampoc s’ha de deixar de dir que aquest espectacle és perfectament prescindible en la programació d’un teatre públic.