Música amb història al Teatre Monumental

El Cor Ciutat de Mataró recupera el manuscrit de la música per a 'Els Pastorets', de Cristòfor Taltabull, aquest dissabte 21 de desembre a les 19.30 hores

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Divendres, 20 Desembre 2019 08:53

Cultura 2019, agrupació cor ciutat de mataró

El Cor Ciutat de Mataró recuperarà aquest dissabte, dia 21 de desembre a les 19.30 h, la música d''Els Pastorets', de Cristòfor Taltabull. Ho farà al Teatre Monumental, sota la batuta de Jordi Lluch i gràcies a la col·laboració del tenor mataroní Josep Fadó, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 (dirigida per Quim Térmens), la Coral Belles Arts de Sabadell i la Coral Regina de Manlleu.

L'origen de la composició

Registrada a la Societat d'Autors com a 'Misterio de la redención', aquesta obra es va estrenar el 1942 a Catalunya. Es tracta d'una època de postguerra, durant la qual la música va ser un dels àmbits que més van patir. A tall d'exemple, l'Orfeó Català havia estat clausurat, l'Orquestra Pau Casals havia desaparegut, i alguns músics havien estat desterrats o exiliats.

Cultura 2019, agrupació cor ciutat de mataró

Acompanyants de luxe
El Cor Ciutat de Mataró comptarà amb la col·laboració de diverses corals i orquestres

A Mataró, als anys quaranta, es plantà cara a aquesta situació amb dues formacions musicals (una d'instrumental i una de coral) que dirigia Domènec Rovira, músic mataroní i alumne de Cristòfor Taltabull (que havia estat en contacte directe amb Reger, Debussy, Ravel i Stravinski). L'amistat entre els dos músics és la clau de volta d'aquesta història. De fet, va ser Rovira qui va encomanar-li al seu mestre un encàrrec molt especial procedent del Foment Mataroní: compondre la música de l'obra 'Els Pastorets'.

La composició consta d'un pròleg, tres actes i apoteosi, escrits per a solistes, cor i orquestra, en què destaca la 'Dansa dels espectres', un passatge musical brillantíssim.
Després de la seva estrena, la música signada per Taltabull va quedar soterrada en l'oblit. A hores d'ara està tot a punt per fer-la reviure i és per això que les entrades per assistir a l'espectacle del Monumental ja es poden comprar a les oficines de Cultura (o una hora abans a taquilla).