“Són textos i músiques d'una època moguda”

Parlem de 'Fàbriques de sons' amb Jordi Lluch, director del Cor Ciutat de Mataró

  • Cugat Comas // Foto: cedida
  • Dijous, 06 Octubre 2016 17:59

Cultura 2014/2015, Jordi LluchCom va sorgir ‘Fàbriques de Sons’?

El Cor Ciutat de Mataró ja va participar una vegada en un espectacle d’en Josep Rodri a Can Marfà, 'Overlock' i ens vam quedar amb les ganes d’explotar aquest tipus d’espais per a un concert coral. Una fàbrica com aquella té moltes possibilitats perquè té molt encant, molts espais i vam començar a elaborar una idea d’espectacle amb doble cor. Nosaltres som 25 cantaires i vam sumar en Pep Prats, un director reconegudíssim i la Coral Cantiga. Entre els tres hem estat tot un any per parir aquest concert perquè la idea inicial la vam anar capgirant i modelant.

I quin és el resultat?

Tenim un espectacle complet, amb un programa musical variat, ubicat en espais de l’època industrial, de segona meitat del segle XIX i primera del XX. Hem acordat un repertori adequat per donar la referència de la música que es podia sentir en diferents àmbits de la societat, des dels Cors Clavé a música més selecta com Toldrà o una obra coral de Manuel de Falla amb música de Chopin cantant Verdaguer.

La ubicació era important?

No volíem que fos un espectacle per a un auditori, sinó que fos en un escenari representatiu d’una època moguda. Can Marfà no ha pogut ser finalment i vam anar a parar a Can Gassol. En Josep Rodri aporta tota la dramatúrgia, ha enllaçat el programa amb els vídeos de Jordi Cuyàs, Jaume Calsapeu que recita i la dansa de la Marta Dalmau.

Té una temàtica concreta?

Si algú vol trobar un fil argumental, no el trobarà. Són petits textos i músiques d’una època determinada però que a la vegada estan actualitzades. Hi ha moments en què barreges present i passat i l’espectacle és emocionant, lligant l’Emigrant amb els refugiats sirians per exemple. Sentim un ‘noi de la mare’ simfònic-coral de set minuts. Hi ha molt repertori que és molt difícil de sentir si no és en una ocasió com aquesta.

És un espectacle per fer gira entre fàbriques històriques?

Treballar en espais així sempre és un repte, però volíem trencar l’espai donat de la burgesia, de concert dalt un escenari per a la gent que seu a la butaca. Com a Coral Ciutat de Mataró ja teníem experiència en això i també ens avala la història d’una coral com la Cantiga. Ens agradaria molt poder portar aquest espectacle no només a les fàbriques que s’han remodelat sinó també a colònies tèxtils i altres espais importants del patrimoni industrial històric de Catalunya.

En quins altres projectes treballa el Ciutat de Mataró?

Vam enregistrar el disc del Centenari dels Pastorets i està en postproducció. El que n’hem sentit sona realment bé i crec que sortirà amb molt bona qualitat. De cara a les festes de Nadal volem oferir un concert a tota la ciutat i també tenim nous projectes per mirar que surtin. De cara ja al 2017 volem fer la Missa de Glòria de Puccini juntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès que dirigeix en Xavier Puig i també tenim un altre projecte de concert de ciutat de cara a Les Santes.