Un futur sense futur?

Hijos de los hombres. Alfonso Gua­rón. EEUU 2006

L’argument: Ens trobem al 2027 i fa divuit anys que no neix cap nen. La infertilitat s’ha convertit en la raó principal per a presagiar el final de l’ésser humà. En aquest món esfondrat i gris, un funcionari desil·lusionat, de passat anarquista, s’uneix a les guerrilles per defensar la primera dona embarassada.

L’anècdota: El film és una potent adaptació de la desoladora novel·la “Hijos de los hombres”, de la famosa novel·lista britànica P. D. James.

Diagnòstic: Després de deixar petjada amb el seu film en festivals com el de Venècia, Sant Sebastià o Sitges, el mexicà Alfonso Cuarón arriba a la cartellera amb la intenció d’arrasar. Director de pel·lícules tan dispars com “Y tu mamá también” o el tercer episodi de Harry Potter, Cuarón ha optat per fer un thriller futurista farcit de ciència ficció amb contundents escenes d’acció. El futur apocalíptic que es proposa el film no és tan inversemblant, ja que tot el caos deriva dels problemes actuals que patim al nostre món com és la guerra, la contaminació, els experiments genètics... Si fem una segona lectura, la cinta passa de ser un film de ciència ficció a un estudi sobre el comportament social i on es mostra la pitjor cara de l’ésser humà. Sigui quina sigui la lectura, no podem posar en dubte la mestria amb que Alfonso Cuarón dirigeix aquest interessant i inquietant film. Les interpretacions de Clive Owen, Julianne Moore i el sempre excel·lent Michael Caine s’encarreguen d’arrodonir “Hijos de los Hombres” i tot apunta a que es convertirà en un film referent en poc temps.Efectes secundaris: Hijos de los hombres és un autèntic toc d’atenció al món actual i un cop de puny directe a l’estómac. No recomanat per aquells optimistes que s’entesten a dir que el món va bé.