El Museu d'Història retrata la "complexitat i diversitat" de Puig i Cadafalch en una gran exposició

La mostra s'emmarca en la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch i repassa les seves diferents facetes professionals i artístiques

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 18 Desembre 2017 09:37

El bust de Puig i Cadafalch, de Clarà

L'exposició 'Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya' és la més gran de les que s'han organitzat amb motiu de la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch i s'inaugura aquest dijous al Museu d'Història de Catalunya. La mostra repassa les diferents facetes professionals i artístiques del personatge. En ressalta el seu paper com arquitecte, però va més enllà per mostrar també la seva activitat com a urbanista, periodista, arqueòleg, estudiós de l'art, polític, governant, gestor cultural i periodista. L'exposició permet contemplar una selecció del seu fons personal i es podrà visitar des d'aquest divendres fins al 15 d'abril de 2018. En declaracions a l'ACN, Eduard Riu-Barrera, co-comissari de l'exposició, ha dit que pretenen que el visitant de la mostra "tingui una visió panoràmica d'aquesta gran complexitat i diversitat del personatge".

El 2017 ha estat designat Any Josep Puig i Cadafalch per la Generalitat de Catalunya en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de Catalunya des del govern de la Mancomunitat, primera forma d'autogovern català del segle XX. Eduard Riu-Barrera, co-comissari de l'exposició, ha explicat que la mostra resumeix i condensa aquesta celebració. "És important conèixer i examinar la seva trajectòria que va començar en la darrera dècada del segle XIX i s'allarga fins a mitjans dels 50 i travessa les grans convulsions europees i catalanes", ha apuntat.

Tota la història que sorgeix a partir d’ell

En aquesta línia, la co-comissària de l'exposició 'Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya', Mireia Freixa, ha destacat, també en declaracions a l'ACN, que ell era un personatge molt ric i que explica la història de Catalunya de 1892 fins 1956, any en el qual morir. "Són anys molt convulsos, en els quals va tenir un paper protagonista on va ser president de la Mancomunitat, va viure la dictadura de Primo de Rivera, la Guerra Civil i l'exili. És tota una història de Catalunya d'aquell moment que sorgeix a partir d'aquest personatge, que a més va ser un gran arquitecte i urbanista".

El fil conductor de l'exposició és la seva pròpia biografia, de manera que, com ha explicat el Museu, "en el recorregut es pot apreciar com es perfilen i combinen les diferents facetes al llarg del complex, i alhora dramàtic, període històric que va viure i que sempre va afrontar amb una gran voluntat de superació i de servei públic". Riu-Barrera ha destacat que "vol ser antològica o panoràmica de la seva figura i sortir del què s'havia fet fins ara". Ha reconegut que la seva figura s'havia relacionat bàsicament amb l'arquitectura, però la mostra també en destaca la seva activitat com a urbanista, periodista, arqueòleg, estudiós de l'art, polític, governant, gestor cultural i periodista. "Aquestes facetes presentades de forma global no havien estat tractades fins ara".

En el camp de l'obra arquitectònica la mostra també vol remarcar com la seva producció va més enllà d'aquella més coneguda i adscrita al corrent Modernista. Així, es poden veure també els treballs classicistes inscrits en el Noucentisme, sobretot en l’aspecte urbanístic i de construcció d’una Barcelona moderna i capital, com els fets per l’Exposició de Montjuïc o la Plaça Catalunya.

L'estudi de Puig i Cadafalch

Obres i peces destacades

El co-comissari ha assenyalat que l'obra que s'exposa és bàsicament de Puig i Cadafalch com els treballs en arquitectura i materials relacionats a les creacions en les que ell va intervenir. Entre les obres i els espais de l'exposició destaca la reconstrucció de l'estudi i despatx personal de Josep Puig i Cadafalch, que ocupa la zona central de l'espai expositiu. A més del mobiliari, s'hi ha pogut incorporar alguns dels seus estris de treball personals. Un gruix important de peces són materials gràfics de la seva obra arquitectònica i urbanística, des dels seus inicis fins al final de la seva vida. En aquest sentit, destaquen els dibuixos arquitectònics, de gran bellesa i interès, i que procedeixen majoritàriament del seu arxiu personal, dipositat a l'Arxiu Nacional de Catalunya després d'una important operació de salvaguarda patrimonial dirigida pel Departament de Cultura l'any 2006. D'aquest fons hi ha un nombre important de peces que o bé no havien estat mai mostrades o bé només s'havien pogut veure fa 30 anys a Barcelona en l'exposició precedent més important feta sobre l'obra arquitectònica de l'autor.

També es pot veure a la mostra una tapa de claveguera de Mataró que ell mateix va dissenyar; mobles i objectes de la taverna dels Quatre Gats, de la Casa Ametller i de la Casa de les Punxes; i fins i tot troballes del jaciment d'Empúries. S'exposa a la vegada documentació política força desconeguda com per exemple les amenaces de mort rebudes des de posicions polítiques contràries, les mostres dels contactes internacionals que la Mancomunitat maldava per establir amb les nacions europees lliures o els escrits relacionats amb els conflictes que va mantenir amb Eugeni d'Ors.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: