Festival Panòptic: cinema i molta reflexió

La primera edició d'aquest esdeveniment se celebrarà del 26 al 28 de setembre a la sala d'actes del Cafè de Mar

  • Berta Seijo// Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dilluns, 08 Juliol 2019 07:07

Cinema 2017/2019, festival de cinema panòptic

Què i qui hi ha darrere de les grans empreses tecnològiques? Fins a quin punt ens vigilen i controlen l'ús que fem d'Internet i de les xarxes socials? Amb l'objectiu de reflexionar sobre aquestes i altres qüestions, es posa en marxa el Festival Panòptic, una iniciativa que tindrà lloc entre el 26 i el 28 de setembre a la sala d'actes del Cafè de Mar.

Formada per quatre joves (Elisenda Triadó, Eulàlia Subirana, Marina Grifell i Pol Gil), el festival ja ha posat en marxa un concurs de curtmetratges que romandrà obert fins al 28 de juliol. "El que nosaltres proposem és que sigui un curt de ficció, documental o d'animació que tingui a veure amb l'impacte de les noves tecnologies en la vida contemporània i com aquestes tecnologies reconfiguren la nostra relació amb el món", explica Marina Grifell.

Per ara, ja han rebut una vintena de propostes i la intenció última és que un jurat format per "tres o quatre professionals del món audiovisual mataroní" i "una o dues persones vinculades a l'àmbit de l'arquitectura, els moviments socials i les noves tecnologies" seleccioni els films premiats.

A més, al Panòptic també s'hi podran veure dos llargmetratges escollits directament pels impulsors del festival que encara s'han de confirmar.  En qualsevol cas, després de la projecció de les pel·lícules, es preveu que hi hagi espai per a la reflexió entre assistents i convidats amb tallers i debats.

Per què Panòptic?

El festival neix amb una finalitat concreta: fer que la Presó de Mataró esdevingui un dels espais de projecció dels films. "Ens va cridar molt l'atenció la singularitat de l'edifici, que té l'estructura del panòptic, i ens va inspirar a l'hora de concebre el projecte", afirma Grifell. A partir d'aquí, i quan van saber que estaven intentant transformar la Presó en un centre d'art, van pensar que "seria molt interessant que contingut i continent estiguessin vinculats". Tanmateix, la primera edició del Panòptic coincideix amb les obres de l'equipament, fet que ha impedit que l'esdeveniment es pugui celebrar allà, almenys enguany. "Confiem que el 2020 les obres estiguin enllestides i hi hagi marge per organitzar el festival a la Presó", explica.

Així i tot, en cap cas volen perdre el Cafè de Mar com un dels espais del festival. Tampoc no entra en els seus plans deixar escapar Can Palauet com a centre d'exhibició permanent. I és que el festival també oferirà, en una de les sales d'exposicions de l'Espai Mac, una selecció de materials vinculats al món de l'art visual des del 21 de setembre fins al 20 d'octubre.

Panòptic

Especials 2017, presó

Punt de vigilància central des del qual els interns són vigilats sense saber-ho, una metàfora de les xarxes socials.