Imprimir aquesta pàgina

L'Ajuntament de Mataró avisa que "no pot donar suport" a les patrulles ciutadanes

En menys de tres dies un grup de Facebook anomenat "Patrulla Vecinal Mataró" ja té prop de tres mil persones

El Tot 2017/2020, foto noticia portada-augmenten els delictes (1904)

L'augment dels delictes a la ciutat està generant una onada d'inseguretat creixent entre la ciutadania. A través d'un grup de Facebook anomenat "Patrulla Vecinal Mataró" un grup de ciutadans van mostrar aquest malestar amb la intenció de començar a organitzar patrulles per vetllar per la seguretat ciutadana davant de l'augment de robatoris.

Patrulla Vecinal de Mataró

Segons paraules d'un dels seus dos administradors, Emilio Moreno, el grup neix per donar-li veu a Mataró i des d'una vessant apolítica: "Nace de un sentimiento de dolor e impotencia de ver cómo se está convirtiendo nuestra ciudad y como nos la están dejando". En menys de tres dies el grup ja ha aconseguit gairebé tres mil seguidors i dijous ja es van reunir amb el subinspector de la Policia Local.

Davant d'aquests fets, i després de la reunió mantinguda aquest dijous amb representants d'aquest grup que vol crear patrulles ciutadanes, l'Ajuntament ha emès aquest Comunicat:

COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT DE MATARÓ (29 de maig)

1. L’Ajuntament de Mataró valora positivament la col·laboració ciutadana en prevenció de qualsevol tipus de delinqüència i incivisme a la ciutat, però recorda que és absolutament necessari que aquesta es produeixi dins dels termes establerts per la legalitat vigent i amb cura escrupolosa de la seguretat pròpia i aliena.

2. En aquest sentit, l’Ajuntament no pot donar suport a cap mobilització veïnal per crear patrulles ciutadanes. Cal tenir en compte que:
- La responsabilitat de la vigilància i patrullatge urbà és exclusiva dels cossos de seguretat que operen a la ciutat mitjançant els respectius efectius policials, que han rebut formació específica a tal efecte i disposen de les competències que la llei els atribueix i reconeix.
- El patrullatge ciutadà comportaria riscos importants per a les persones, tant pel que fa a la seguretat –es podrien arribar a produir situacions violentes amb conseqüències impredecibles–, com de tipus jurídic, ja que els integrants de les patrulles podrien incórrer en la comissió de delictes (com lesions, coaccions, detenció il·legal).

3. La Policia Local de Mataró s’ha reunit i ha traslladat els respectius advertiments a representants d’un col·lectiu que ha anunciat a les xarxes socials l’organització de patrulles.

4. L’Ajuntament de Mataró, en el marc de les seves competències i amb els mitjans al seu abast, vetlla per garantir la seguretat de la ciutadania. En aquest sentit, en els últims anys ha reclamat en nombroses ocasions que s’incrementi de manera estable la dotació d’agents dels Mossos d’Esquadra destinats a la ciutat, l’última vegada aquesta mateixa setmana [notícia] al conseller d’Interior, Miquel Buch durant la celebració de la Junta Local de Seguretat. També s’ha adreçat i seguirà treballant amb altres institucions –amb competències policials, judicials i de govern– per trobar solucions als problemes de seguretat i incivisme que afectin a la ciutat.