Front comú al ple de l'Ajuntament contra l'amenaça d'Endesa

PSC, ERC, Junts per Mataró i En Comú Podem han acordat demanar l’assumpció del deute per part de la companyia i les empreses subministradores

  • Redacció // Foto: Arxiu
  • Dimecres, 02 Octubre 2019 12:34

Ciutat 2014/2015, baixa preu electricitat

Tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Mataró (amb l'abstenció de Ciutadans) han aprovat una declaració institucional per fer front a les darreres amenaces d'Endesa i reclamen que sigui la companyia elèctrica qui es faci càrrec del deute. La reacció arriba setmanes després que l'empresa deixés clar que efectuaria talls en el subministrament de llum a les famílies en situació de vulnerabilitat que no han pagat els seus rebuts si els consistoris no hi posaven remei. 

Segons s'assenyala en el text difós pel govern municipal, "l’amenaça d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot intolerable tant pel fons, menysté la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana que protegeix les persones vulnerables; com per la forma, és una amenaça als ajuntaments i a les persones afectades del tot inacceptable". 

És per aquest motiu que la junta de portaveus ha demanat, com a condició indispensable, la retirada de l'amenaça del gegant elèctric espanyol per tal de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg. D'altra banda, la declaració insta al govern de la Generalitat de Catalunya a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, treballant de manera transversal per fer complir la llei.

La legislació vigent (Llei 24/2015 de 29 de juliol) estableix que les administracions públiques han d’acordar amb les companyies de subministrament d’aigua potable, de gas i d’electricitat la via per garantir que concedeixin ajuts a fons perdut a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió residencial, o bé que els apliquin descomptes notables.