Imprimir aquesta pàgina

Els marcadors: la tècnica dels lladres per localitzar pisos buits

Els Mossos d'Esquadra alerten de l'augment de casos de robatori amb aquest modus operandi

Marcador

Petits trossos de plàstic, trossos de paper, fils de silicona o cintes adhesives són alguns dels objectes que utilitzen els lladres per saber si un pis està buit i entrar-hi a robar. Són peces gairebé invisibles que es col·loquen entre el marc i la porta d’entrada del pis. Si al cap d'un o dos dies el marcador continua al seu lloc, els lladres confirmen que no hi ha ningú al pis i, per tant, poden entrar a robar-hi amb més facilitat.

El cos de Mossos d'Esquadra de la Regió Metropolitana Nord ha alertat que els robatoris a domicilis amb l'ús d'aquest mètode de localització de pisos buits ha augmentat a la regió. Actualment, hi ha diverses investigacions de casos on s'ha seguit el modus operandi de marcadors.

Tot i això, els robatoris amb força a domicili han experimentat un descens gràcies a l'ajut part de la ciutadania i el treball intensiu dels Mossos. Segons dades del cos de policia, entre el primer semestre d'aquest any i el del 2018 hi ha hagut una tendència a la baixa de gairebé un 3% a la Regió Metropolitana Nord i d'un 5% a tota Catalunya. El cos de seguretat remarca i reconeix la importància de la col·laboració ciutadana, però també recorda que davant de la detecció d'un cas delictiu, cal avisar els agents i evitar cap enfrontament.

Si es localitza un marcador a la porta de casa:
- S’ha de trucar al 112.
- S’ha de treure el marcador.
- A les escales de veïns, cal revisar les altres portes i treure tots els marcadors.
- Estar  alerta per si es detecten persones sospitoses o alienes al veïnatge o a l’edifici i trucar immediatament al 112.

Una casa més segura

Els Mossos d'Esquadra comparteixen una sèrie de consells per estar més segurs a casa davant d'un possible robatori:

- No obrir la porta a persones desconegudes.

- Demanar sempre la identificació al personal de l’aigua, la llum, el gas o el telèfon i comprovar el servei, trucant a la companyia. Desconfiar del número de telèfon que faciliti el possible instal·lador.

- Recollir diàriament la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les dades personals.

- Tancar sempre amb clau les portes d’accés al carrer a l’hora d’anar a dormir i quan ens absentem encara que sigui per un breu període de temps.

- Tancar bé la porta d’entrada de l’edifici i comprovar que cap desconegut aprofita per entrar-hi.

- Comprovar que la porta del garatge queda tancada a l’entrada i la sortida i que cap estrany aprofiti per entrar-hi.

- No deixar les claus en cap amagatall extern al domicili.

- Si es perden les claus, canviar els panys.

- Si es viu en cases aïllades, es poden instal·lar temporitzadors automàtics d’encesa dels llums interiors o exteriors del domicili.

- Si es guarden a casa objectes de valor, cal instal·lar mesures de protecció efectives d’acord amb les necessitats de cadascú.

- En cas de robatori, per facilitar la identificació de les nostres pertinences és convenient guardar la seva documentació i tenir un inventari d’objectes amb el número de sèrie, la marca i el model.