Pla de Mandat 2019-2023: 91,5 milions d'inversió i una trentena de prioritats

L'acord de govern entre el PSC i En Comú Podem ha donat com a resultat un full de ruta ambiciós, que inclou l'aposta per diversos projectes estratègics per a Mataró

  • Berta Seijo // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 11 Desembre 2019 17:16

Pla de mandat

El Pla de Mandat 2019-2023 per fi veu la llum. David Bote, acompanyat del seu soci de govern, Sergi Morales, i del primer tinent d'alcalde, Juan Carlos Jerez, han presentat aquest matí el full de ruta que ha de marcar el camí per als pròxims quatre anys.

En conjunt, l'acord estableix 31 prioritats, 173 accions i 116 compromisos que compten amb una inversió total de 91,5 milions d'euros. "És un pla de mandat ambiciós, que està sotmès a un marc pressupostari dur", ha reconegut l'alcalde socialista fent referència a la reducció de 2 milions d'euros de despesa corrent prevista aquest any per l'Ajuntament.

En aquest sentit, Bote ha deixat clar que no tota la inversió es realitzarà amb recursos propis, sinó que el consistori disposa de 10 milions d'euros de fons provinents de la UE. A més a més de les subvencions de la Diputació de Barcelona, el govern confia que aviat arribi el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya. "Durant aquests quatre anys, ens agradaria veure una inversió i una aposta clara per Mataró per part del govern català en àmbits com la sanitat i l'ensenyament", ha assenyalat l'alcalde. I és que actuacions com l'ampliació de l'Hospital de Mataró o la construcció de l'edifici de l'institut Les Cinc Sènies depenen de les aportacions procedents de l'ens autonòmic.

Posar la ciutat al dia

"El nostre objectiu principal és seguir posant la ciutat al dia", ha assegurat Bote. És per aquest motiu que el consistori dotarà d'una inversió especial a accions com la millora dels equipaments (19,4 milions d'euros) i dels espais públics (17,6 milions d'euros).

El nou mandat preveu dos pressupostos participatius, dotats d'1,5 milions d'euros cadascun.

D'altra banda, també hi haurà aportacions considerables per a les àrees d'urbanisme (15,6 milions); mobilitat, seguretat i sostenibilitat energètica (7,2 milions d'euros); promoció econòmica de la ciutat (5,7 milions d'euros) i habitatge (5,6 milions). La neteja i recollida de residus (5,6 milions) serà una altra de les prioritats que es mantindran al llarg del nou mandat, així com l'impuls de diferents projectes per seguir modernitzant la ciutat i convertir-la en smart city (3,4 milions d'euros).

Els projectes estratègics

Una de les joies de la corona del full de ruta fins al 2023 és el Pla d'Impuls del Centre, que contempla una inversió anual d'un milió d'euros amb recursos propis i diverses accions: treure els cotxes de la Riera en el primer trimestre de 2020, continuar amb la peatonalització de carrers o avançar en la transformació de l'edifici de l'Ajuntament i de la plaça Santa Anna. Altres projectes prioritaris per al consistori són la transformació de l'antiga carretera N-II; el desenvolupament del sector Iveco-Pegaso per enfortir el TecnoCampus, i la reorientació de l'àmbit comercial del Port.

Un soci de govern satisfet

Tot indica que el pla de mandat s'ha tancat sense friccions ni punts de desacord entre ambdues formacions. De fet, Sergi Morales ha celebrat que "tinguem un pla de mandat basat en el treball conjunt i fruit de l'aportació dels dos grups que donen suport al govern". Per al líder d'En Comú Podem, "el resultat final és un bon document que no deixa espai per a la improvisació i que obligarà el govern municipal a fer un rendiment de comptes a la ciutadania".

Per últim, segons han assenyalat a la roda de premsa celebrada dimecres, abans que acabi l'any, el govern municipal també donarà a conèixer l'avantprojecte dels pressupostos per al 2020.