Imprimir aquesta pàgina

El bloqueig polític tomba els pressupostos

CiU i la CUP voten en contra i l'Ajuntament ja contempla haver de prorrogar els del 2018 per a l'últim any de mandat

Ple de pressupostos

Els darrers pressupostos municipals del mandat van morir, fins a nou avís, en la seva tramitació inicial. Dilluns, en el Ple especial, els vots contraris de CiU i la CUP van ser més que el del grup socialista i els comptes es van rebutjar de bones a primeres. La resta de grups, tot i que crítics amb el govern, van optar per una abstenció que històricament ha estat la clàssica en un tràmit que, per consuetud, serveix per iniciar la negociació política. Mataró ha hagut ja de prorrogar antics pressupostos els darrers anys –el govern de Joan Mora ho va fer en més d'una ocasió–però el succeït aquesta vegada revesteix una doble transcendència. Demostra que el govern no ha treballat prou els suports als seus números i, també, que els convergents van optar per una traveta en clau electoral: dissens absolut entre dos antics socis d'executiu.

El govern socialista, de minoria absoluta, no descarta tornar a du a aprovació els pressupostos però el mateix dilluns i l'endemà, en roda de premsa, es declarava decepcionat amb el que havia passat. Argumenten, els arquitectes del projecte pressupostari, que amb el rebuig en tramitació inicial s'aboca l'Ajuntament a treballar el 2019 amb 5 milions menys de pressupost que els previstos. I en clau comunicativa és obvi que tant l'Alcalde David Bote com el regidor encarregat, Juan Carlos Jerez, volen ressaltar el que "perd la ciutat" per desgastar la posició frontal dels antics socis.

Projecte en via morta
La maquinària informativa municipal no tardava, l'endemà, d'enumerar la relació d'apostes que ara quedaven en entredit. El pressupost de l’Ajuntament per al 2019 tenia previst destinar 18,91M d’€ a inversions i preveia nous projectes que ara queden a l’espera: el nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (960.942 €); l’Espai Mataró a Can Xammar -projecte per a un nou espai d’atenció i relació amb la ciutadania- (750.000 €); les mesures vinculades al Pla de mobilitat (290.000 €); la renovació de la climatització de la biblioteca pública Pompeu Fabra (250.000 €); la nova instal•lació d’aigua a l’escola Maria Mercè Marçal (114.000 €) i la reparació de la xemeneia de la Tíntex, situada a la plaça de l’Assemblea de Catalunya (100.000 €). També s’havia previst doblar la quantitat destinada als pressupostos participatius, que el 2019 haurien comptat amb 1milió. 

Tot aquest projecte quedarà a expenses de si es generen complicitats amb la resta de grups que puguin permetre una aprovació d'aquests comptes o d'uns de modificats.

Ple de pressupostos

El perquè de CiU

Quim Fernàndez va ser el portaveu del no rotund de CiU a pressupost i a les formes del govern. Va tirar de metàfora per argumentar el seu no: “És com si aquell que et roba la cartera ve, et demana que li deixes diners que ja te’ls tornarà”. Des de CiU apunten que "quan això passa es genera un clima de desconfiança, de malfiança que fa difícil poder creure en la persona que tens al davant. Això és el que ha passat amb el Pressupost 2019, que el grup municipal de CiU ha confiat amb el govern socialista de Bote, però ells no han complert els pactes i han menystingut l’oposició".

Els convergents, que acusen el govern d'un deliberat electoralisme i d'incomplir terminis reglamentaris, al presentar el pressupost amb només tres dies de coll. Respecte el que proposen els comptes expliquen que "ens preocupa la manca de respecte al Pla d’Inversions pel Mandat. Han desaparegut els 125.000 € destinats a la Presó i apareixen 115.000 € per un nou equipament cívic al Palau del que no s’ha explicat res. I encara que ens sembla bé la proposta de pista poliesportiva coberta a Cerdanyola, ens preguntem que ha passat amb el cobriment de la pista de Cirera", posen d'exemple.

En resposta, l'Alcalde David Bote va ser dur amb la posició de CiU: "els grups que han votat en contra no han mostrat cap responsabilitat amb la ciutadania i  posen en risc projectes i serveis del municipi", va assegurar en roda de premsa.  En la mateixa compareixença, Juan Carlos Jerez explicava que ja es treballava en l'escenari de la pròrroga pressupostària.

Més crítiques al govern Bote

La situació generada no es deu a una guerra fratricida entre rivals que havien estat socis. Les crítiques a com el govern Bote ha gestionat la votació més important del que queda de mandat ha arribat també d'altres grups que puntualment li havien donat suport. ERC, tercer grup municipal més representat, va abstenir-se per no bloquejar el tràmit però critica que el govern no busqués suports i avança el seu vot negatiu futur: "aquesta primera versió de Pressupost inicial no transmet res, manté sense tancar els grans temes de ciutat que el govern ha ignorat durant tot el mandat, no té cap relat de futur, confirma la inexistencia de lideratge polític  a la ciutat i  no contribueix a generar cap mena de confiança".

També el Partit Popular, que amb dos regidors ha estat un suport puntual del govern. En un comunicat critica a CiU perquè, diuen, "tombar uns pressupostos inicials és impedir que es puguin treballar, discutir, millorar i, al final, aprovar o no i això és especialment greu per part d'un partit que ha dirigit la política municipal els últims 7 anys i que en bona part és responsable, pel bé i para el dolent" i també retreu al govern el menyspreu dels socialistes al que es decideix en el Ple, aquesta no era una decisió simbòlica, era una decisió política i que tindrà conseqüències negatives en la vida dels mataronins i mataronines". El PP espera que es pugui tramitar de nou el projecte.

Ple de pressupostos

Les ordenances sí que s'aproven

En la mateixa sessió que els pressupostos queien, sí que s'aprovaven inicialment les ordenances fiscals amb els vots a favor de tots els grups menys la CUP. Aquestes contemplen la congelació general de tributs i preveu l’aplicació de l’increment de l’IPC dels preus públics (1,8 %) –excepte els preus d’ensenyament, cultura i recollida de residus- i de la taxa de cementiris. També es manté la recuperació progressiva de la taxa de guals.El 2019 crearan dues noves T-10 exclusives per als usuaris de Mataró Bus: un títol de 10 viatges que serà un 20 % més econòmic que l’actual, i un altre per a jubilats a 6,60 €. També en matèria de mobilitat, es preveu que la zona blava sigui gratuïta per als vehicles elèctrics i s’introdueix un nou concepte de tributació per a les noves reserves especials per càrrega i descàrrega de mercaderies, distribució o reserves d’estacionament.