Aprovat el pressupost pel 2016 amb els vots del PP i les abstencions d'ERC-MES, Volem i ICV-EUiA

El debat de pràcticament dues hores es va centrar en l'augment de la partida d'acció social

  • Marta Gómez i Daniel Ferrer
  • Dijous, 14 abril 2016 10:48

El Ple Municipal aprova els pressupostos i el PAM al Ple extraordinari d’ahir, la primera vegada que es fa de forma definitiva des del 2012. Tots els grups municipals han seguit al peu de lletra el que ja havien manifestat en els darrers dies als mitjans de comunicació, cosa que ha permès aprovar els pressupostos i el PAM amb els vots del govern i el PP, les abstencions d’ERC-MES, Volem i ICV-EUiA i els vots en contra de Ciutadans, la CUP, PxC i la regidora No Adscrita. El pressupost per aquest 2016 és de 125 milions d’euros, un 10 per cent més que l’any 2015. La gran reivindicació de tots els grups ha estat la partida destinada a acció social -11,2 milions d’euros- que, tot i haver augmentat en un 15 per cent, la troben baixa respecte a altres partides.

Fins a una hora i mitja es va trigar a fer la votació definitiva. Els diferents grups municipals, inclòs el govern van voler aprofitar els 10 minuts d’intervenció concedits per exposar la seva posició. Alguns, fins i tot van voler utilitzar el torn de rèplica.

Ple extraordinari pressupostos

249 al·legacions 

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va obrir les explicacions dels grups municipals en nom del govern. Ho va fer per agrair les 249 al·legacions que el govern va obtenir per modificar els seus pressupostos, 214 de les quals provenien dels grups municipals i la resta de la mateixa ciutadania. “S’han contestat favorablement una bona part de les al·legacions, hem mantingut reunions i hem facilitat tota la informació que se’ns ha demanat”, assegurava Jerez. Ell mateix va parlar de la partida d’acció social amb què el govern “posa prioritat en les persones” i, diuen, així ho han volgut reflectir als pressupostos. Tot i que admeten que “aquestes partides socials encara no són suficients”, Jerez assegurava que “Mataró encara estem assumint gran part de la tasca del rescat social que tocaria en altres administracions com la Generalitat o el mateix estat”. 

Paraules sentides de Bote

Amb els pressupostos aprovats l’alcalde de Mataró, David Bote, va voler dedicar unes paraules als regidors agraint-los, sobretot, la voluntat de treballar i la confiança amb el govern. “Sé que la vostra confiança no és un xec en blanc i accepto, i acceptaré, les crítiques”, assegurava Bote que afegia que “sovint no tot és possible ni tot està per fer”. “El pressupost s’implica, està basat en el diàleg i el pacte, es manté en la recerca de més recursos i es basa en la decència política”, deia l’alcalde que recordava que el lideratge de la ciutat “és del govern, però la ciutat és compartida”.

Debat intens

“Arribar fins aquí ha estat dur”, deia Bote. I fins i tot va ser dur el mateix debat del Ple. I és que les explicacions van dividir clarament amb els que s’abstindrien, amb el “vot de confiança” al govern, els que votarien en contra i el Partit Popular, que ja havia anunciat que donaria suport a la votació. José Manuel López, líder dels populars va remarcar que el seu vot encaminava cap a una “decisió coherent” en què “cal demanar el possible i millorar la situació” i no tenir un discurs negatiu. “No tenir pressupost des del 2012 per a nosaltres era una anomalia democràtica”, deia el popular que va tancar la seva intervenció filosofant: “La política és l’art de fer possible allò que no ho és”

ERC-MES, Volem i ICV-EUiA van centrar el seu discurs, com dèiem, en la confiança amb el govern per “seguir treballant per a la ciutat”. Francesc Teixidó, líder d’ERC-MES valorava que el govern “posés ordre” a aquests anys i reconeixia la “gran dificultat d’arribar a un acord de pressupostos”. Els republicans van criticar la “manca de debat polític entre els dos socis de govern” i reclamaven que  “la cohesió interna” reverteixi a la ciutat. “Volem enfocar el futur de forma constructiva i esperem que el govern i també nosaltres siguem capaços d’aprofitar aquesta oportunitat que se’ns presenta”, assegurava Teixidó. 

Ple extraordinari pressupostos

Volem Mataró, per la seva banda, seguien reclamant l’acció directa a la ciutat amb un pla de xoc que afavoreixi les famílies més vulnerables. Montse Morón, líder de la formació, va assegurar que dins del partit han tingut “molt debat intern” per la seva oposició als pressupostos però que emetien “el vot de confiança” perquè se’ls ha tingut en compte “algunes al·legacions”. Des d’ICV-EUiA van trobar a faltar als pressupostos una partida més àmplia destinada a la formació. “No sortirem de la crisi només amb partides de rescat econòmic sinó que hem de rescatar les persones i hem d’apostar fortament per la formació”, deia Esteve Martínez. Ell mateix va assegurar que els 11,2 milions d’euros d’acció social no eren suficients.

En contra

Ciutadans va elogiar la capacitat per incrementar la partida d’acció social i va lamentar que no s’hagués fet també amb la de promoció econòmica: “Trobem que el govern ha prioritzat la urgència social oblidant coses importants com és la promoció econòmica de la ciutat”. Per part de la CUP també es van posicionar en contra perquè, assegura el seu líder Juli Cuéllar, “són uns pressupostos que no dónen resposta a la ciutat”. “Necessitem poder fer política, necessitem un compromís, reclamem voluntat política per trencar el deute i no volem governs lligats de mans i peus, sinó que vetllin per les persones i les seves prioritats”, deia el líder de la CUP.

Mònica Lora de Plataforma per Catalunya posicionava el seu vot en contra per no anar “pel mateix camí” que el govern. Tot i que compartien la voluntat de fer créixer les polítiques socials des de PxC consideraven “insuficient” les mesures: “Creiem que s’han de complir unes necessitats vitals: un sostre, un plat de menjar cada dia i els recursos necessaris per a les persones, cosa que es pot aconseguir amb polítiques preventives”. Lora proposava plans d’ocupació amb prioritats per a les persones amb nacionalitat espanyola i dignificació dels professionals dels agents de policia de la ciutat. La regidora No Adscrita, Anna Maria Caballero, va atacar la manca de col·laboració de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos i va reclamar “la intervenció dels mataronins als assumptes econòmics de la ciutat”. 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: