La incineradora de Mataró crema material sanitari infecciós per coronavirus de 30 hospitals

En tres setmanes han arribat a la planta 650 tones de mascaretes, bates i barrets

  • Redacció / ACN
  • Divendres, 17 abril 2020 09:29

Incineradora Coronavirus

La planta incineradora de Mataró, gestionada pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, és l'encarregada de destruir bona part del material sanitari infecciós que surt dels hospitals catalans durant la crisi del coronavirus. Normalment les mascaretes, bates i barrets s'envien a uns centres especials on es vaporitzen i trituren abans d'enviar als abocadors, però l'augment d'aquests residus ha col·lapsat les plantes especialitzades.

En les últimes tres setmanes han arribat a la incineradora de Mataró 650 tones de residu sanitari infecciós –uns 15 camions diaris– provinent de més de 30 hospitals de Barcelona i la seva àrea metropolitana, de la Catalunya central i de les comarques gironines, segons ha explicat a l'ACN el director de la planta, Carles Salesa.

Incineradora Coronavirus

El tractament que es fa d'aquests residus, un cop arriben a la planta, és pràcticament el mateix que el dels residus municipals, amb l'única diferència que el residu sanitari no passa per la fase de pretractament a la que se sotmet la brossa dels contenidors del rebuig, i s'envia directament a incineració per valoritzar i convertir en energia.

Cap organisme pot sobreviure a la incineració

Quan els camions arriben a la planta es procura que no estiguin en contacte amb la resta de camions que traslladen la brossa municipal dels pobles del Maresme i el Vallès Oriental als que dona servei la instal·lació. Descarreguen directament a la fossa on també hi ha el rebuig que ja ha passat pel pretractament i se li dona prioritat a l'hora d'enviar a cremar.

De fet, quan els camions de material sanitari surten per la porta, el primer que es fa és començar a incinerar aquestes càrregues, de manera que es minimitza la presència de material infecciós a la planta. La combustió és a uns 1.000 graus –als centres especialitzats es vaporitza a 135 graus–, una temperatura que fa "impossible" que cap organisme pugui sobreviure.

Pel que fa a la seguretat a la planta, el seu director, Carles Salesa, explica que no s'ha hagut d'adoptar cap mesura addicional per la presència del material infecciós ja que la instal·lació està "totalment automatitzada" i no hi ha cap manipulació manual ni contacte amb el material sanitari infecciós.

Incineradora Coronavirus

Els 30 hospitals que envien els seus residus a Mataró són del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Gironès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Bages, la Garrotxa, el Ripollès i l'Anoia. En funció de l'evolució de la pandèmia, no es descarta que més hospitals hagin de derivar els seus residus a la planta de Mataró.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: