Neix AyaSport, una iniciativa per a que cap nen es quedi sense practicar esport

Una aplicació que uneix comerç local, esport i solidaritat

  • Neus Masnou
  • Dimecres, 13 Març 2019 17:10

Matías Fernández, d'Aya Sport

AyaSport és un projecte que neix a Mataró amb una doble intenció: potenciar el comerç local i contribuir a que tots els nens tinguin accés a activitats esportives extraescolars. La iniciativa consisteix en una aplicació que permet a l’usuari tenir descomptes a comerços de la ciutat i aquesta part sobrant del preu és després enviada tant als clubs esportius com a ajuda social (destinada al suport de les famílies amb pocs recursos). Així, es crea una xarxa de col·laboracions en la qual AyaSport ofereix promoció al comerç local a canvi de la solidaritat de les tendes envers l’esport de la ciutat.

La idea neix, explica Matías Fernández, el creador, per la necessitat econòmica dels clubs esportius, els quals “després de la crisi econòmica ja no poden sobreviure només amb el patrocini”. Explica que actualment els clubs depenen molt dels diners que paguen cada mes els pares dels nens apuntats, “quelcom que eleva el preu i fa que l’esport no sigui accessible per a totes les famílies”.

El nom del projecte, AyaSport, prové d’"Ayuda y Ahorra

Un exercici de transparència

L’usuari d’AyaSport pot seleccionar -i modificar- el club esportiu que vol patrocinar, de manera que totes les seves compres repercuteixin econòmicament en aquest en concret. La pròpia aplicació també permet comprovar la quantitat exacta de diners que han anat destinats tant a cada club com al fons d’ajuda social. D’aquesta manera els usuaris poden seguir el rastre de la seva contribució i assegurar-se que la seva ajuda arriba al destinatari.

El projecte té el suport de més de 700 esportistes d’elit

 

El projecte compta amb el suport explícit de 700 esportistes d’elit -com la medallista olímpica de bàdminton Carolina Marín o l’atleta professional Victor García Blázquez- la opinió dels quals es pot trobar publicada a la web oficial del lloc. Fernández explica que tots aquests esportistes es troben a l’espera del llançament definitiu del projecte per a fer-ne una gran difusió a les seves xarxes socials.

Els esports del cap de setmana

Protegir el comerç local

AyaSport preveu crear una xarxa en la qual tots els pares que tenen el fill apuntat a un club esportiu vulguin ajudar el seu club a tirar endavant diferents millores, així com contribuir a que més nens es puguin permetre fer un esport extraescolar. L’interès de l’usuari, tant pels descomptes com per fer una acció altruista, també potenciaria el consum en comerços de proximitat de Mataró, un sector que actualment pateix molt la dura competència de les grans superfícies.

Els clubs esportius no rebran el pressupost assolit fins a final d’any, però en tot moment podran revisar el que hagin recaptat. El creador explica que una part de l’acord és que els clubs hagin d’informar del total d’ajuda rebuda i que caldrà que especifiquin on anirà destinada la inversió. Afirma que l’objectiu d’això seria “evitar que només es dediquin diners a les categories més professionals de cada club”. Matías Fernández també assegura que un club que no ho fes "estaria en risc de quedar fora del projecte”, però, sigui com sigui, confia en que "tots estan interessats en demostrar als seus socis que inverteixen bé el pressupost, ja que així els segueixen patrocinant a través de l’aplicació".

De Mataró a més enllà

El projecte, de moment limitat a Mataró, té acords tancats amb associacions de tota Espanya, incloses, per exemple, les seleccions espanyoles d’Handbol i Hoquei. Si tot va bé, el seu creador en preveu l’expansió a nivell estatal a finals d’aquest estiu.