La nova zonificació escolar va per llarg

Mataró aplica una única zona escolar i l'Ajuntament vol esperar a un estudi complet que permeti una nova tècnica per acreditar la proximitat com a criteri.

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 12 abril 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, institut les cinc sènies

Instaurar a nivell de Mataró una sola zona escolar va ser el gran triumf en matèria d'Educació que CiU va implementar des de l'Ajuntament de Mataró. El regidor Galbany va aplicar una mesura històricament reivindicada per la dreta i, d'aquesta manera, el criteri de proximitat que estipula la llei quedava anul·lat de facto. Des de llavors a l'hora de puntuar preferència en l'adjudicació d'una plaça escolar, tot Mataró és igual de pròxim. Per exemple: té la mateixa proximitat a l'escola Camí del Cros algú que visqui davant com el fill d'una família que resideixi a la Ronda Cervantes, que està a més de 3 quilòmetres.


En estudi

Una nova zonificació escolar forma part del full de ruta d'Educació a Mataró, però no a curt ni a mitjà termini. El regidor Miquel Àngel Vadell recorda que "el nostre compromís era estudiar els efectes i l'impacte i precisament ara tenim un informe de la Diputació sobre els efectes de la zona única". Vadell valora positivament que amb la supressió de les dues zones "s'ha guanyat en autonomia dels centres i en què les famílies puguin escollir segons el projecte educatiu" i és en aquest sentit que descarta tornar a l'estatus anterior: que dividia la ciutat per la Via Europa i la Ronda en dues meitats, est i oest. "Tenim indicadors que ens diuen que una nova zonificació és necessària però que un retorn a dues o quatre zones no té perquè combatre la segregació escolar, que és el que perseguim".

La doble zona no tornarà
En aquest sentit, els plans de l'Ajuntament passen per "una nova tècnica de zonificació, que no tingui a veure amb les divisions sobre el mapa que es feien", explica Vadell. El regidor aposta per "tenir primer un estudi molt acurat sobre quina és la solució, com establim les zones o districtes educatius en què dividim la ciutat". Uns plans que serien, sempre, a llarg termini.

Té pinta, doncs, que el Camí del Cros i la Ronda Cervantes, que les dues rieres que delimiten el Mataró urbà, seguiran sent "properes" a l'hora d'escollir escola.

Ciutat 2017/2018, Regidor educació Miquel Angel VadellEn contra el criteri de puntuar on van estudiar els pares
Un dels criteris de puntuació que sovint sobten més a les famílies, és el que valora el centre on van estudiar els pares del fill o filla. És un criteri no exempt de polèmica que, a nivell de Catalunya, ha estat contestat. El regidor d'Educació de l'Ajuntament de Mataró  Miquel Àngel Vadell se suma a les crítiques: "jo el trauria com a Miquel Àngel, com a regidor d'Educació i com a pare, no entenc que es relacioni l'elecció que van fer uns pares per a uns fills amb la d'aquests, quan són pares, trenta anys més tard".
Aquest és un criteri que discrimina, òbviament, la població immigrada.