Imprimir aquesta pàgina

Canvi climàtic

Un dels reptes que segurament caldrà afrontar durant l’any 2020 serà el del canvi climàtic.

Opinió 2017/2019, senior-canvi climatic
Un dels reptes que segurament caldrà afrontar durant l’any 2020 serà el del canvi climàtic. Una possible resposta adequada per superar les seves amenaces podria ser ampliar i aprofundir la democràcia per crear nous canals en què les persones prenguin la paraula, debatin entre elles, mitjançant un intercanvi d'idees basat en la vida comunitària i la cooperació, i que promoguin que la ciutadania estudiï i expressi el que li resulta veritablement important en la seva vida, tot recuperant les ocasions que hi havia en el passat per fer-ho: converses locals, debats de tota la comunitat, com les reunions municipals que alguns teòrics han considerat com el cor de la democràcia.

Caldria definir, en primer lloc, els diferents àmbits en què es desenvolupa la democràcia. Començant per la família, tot considerant que les famílies abans eren en general poc democràtiques, qüestió que en aquests moments majoritàriament no es dona. Algunes decisions que prenen les famílies impliquen més gent. Les accions necessàries van més enllà del que una sola família aconseguiria fer per si sola. Així que s’ajunten amb veïns, plantejant debats democràtics, inicialment locals i per sobre d’ells en altres nivells comarcals, nacionals i globals.

Tot considerant que la llavor dels canvis socials se sembra en la vida local, fomentant la creació de grups determinats, que s'uneixin en una acció col·lectiva, en la qual tots els seus membres participen de forma democràtica.