La llibertat

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinio 2014/2015, senior-llibertat

Podríem definir el progrés com el camí endegat per l’espècie humana per conquerir de forma creixent, espais més amplis de llibertat.

Llibertat estretament relacionada amb saber més, imprescindible per superar els dubtes existencials que es produeixen en l’actual societat complexa del coneixement. Llibertat amb diferents interpretacions, segons el vessant conservador, que defensa els interessos de les classes dominants i una altra favorable als canvis socials en contra d’aquestes classes.

Totes dues defensen la negació de la intervenció de l’estat, en la gestió dels afers, que estimen perfectament assumibles per la mateixa societat, al marge de l’estat.
Interpretacions amb conseqüències molt diferents, com clarament es pot veure en la gestió de la sanitat pública.

Els conservadors defensen que es posi en mans de l’empresa privada, que amb criteris economicistes, funciona d’acord amb les lleis del mercat, considerant com a clients a les persones ateses. Els partidaris dels canvis socials, aposten per una organització autogestionada pels mateixos executors del servei, amb l’empoderament de les persones ateses, considerades com a usuaris.

El neoliberalisme està a favor de l’empresa privada, mentre que el moviment llibertari defensa l’autogestió. En aquests moments són les úniques ideologies que han resistit el pas del temps. Totes les altres, defensores d’un estat burocràtic paternalista, són cada vegada més rebutjades, per una ciutadania que no vol renunciar a la seva llibertat.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: