Can Fatjó dels Aurons

Roda el Món i Torna el Mot. Per Pau Vidal.

Un redactor de ràdio va consultar a l’assessor lingüístic si podia fer servir el terme vertader. “Home, en principi en diríem autèntic o veritable”, va contestar el lingüista, “però si t’ha de fer servei… Deixa’m que me n’asseguri, perquè em balla pel cap que sí que estava acceptat”. I tal dit tal fet: fa la cerca al DIEC, confirma que, en efecte, vertader és una opció secundària de veritable i li dóna al vistiplau. I al cap de pocs minuts, sent la veu del locutor enfangant-se en el desastre: “Protestes per la contaminació del verteder de…”. Com que es tracta d’una emissora d’abast nacional i fan servir la varietat central, la a i la e neutres sonen igual, i així l’indefens lingüista es va haver d’empassar aquell abocador salvatgement barbaritzat.

 

M’he recordat d’aquesta feta (estrictament real) perquè la Plataforma contra l’Abocador de deixalles de can Fatjó dels Aurons ha fet públic un informe per denunciar la incapacitat de la Generalitat i de l’Ajuntament de Cerdanyola per posar fi a aquesta barrabassada ecològica. (Tots els detalls, a www.abocadorcanfatjo.cat)

M’ha recordat una mica el que acaba de fer el consistori de Castelldefels amb la biblioteca Ramon Fernández Jurado, rebatejada com a Biblioteca Central per esborrar el nom del rival polític. Perquè el nom fa la cosa. Can Fatjó dels Aurons pertany als termes de Cerdanyola del Vallès, Bellaterra i Sant Cugat, i recorda el seu passat de paradís forestal amb la sonoritat d’un topònim cent per cent vegetal: Fatjó és un llinatge (segurament el de l’antic propietari) que podria derivar de faig o bé de fetjó, el bolet també anomenat ‘patata de bosc’. Un auró, per la seva banda, és un arbust originari d’Àsia del qual aquí se’n troben cinc varietats: el blanc, el negre, la blada, el plàtan fals i l’erable, i, tal com passa amb aulives i aubergínies, hi ha parlars que el pronuncien oró.

Coneixent la sensibilitat pel paisatge que gasten els nostres pròcers, que no es cansen mai d’enquitranar, encimentar, aluminitzar i, en general, empastifar, no crec que can Fatjó dels Aurons tingui gaire bona peça al teler. Perquè si una cosa han après d’ençà de la recuperació de la democràcia és que, mentre ho disfressis amb un nom ben bonic, pots cometre l’atemptat més barroer contra el medi i les persones que no passarà res.

Tant si aixeques adossades al Pirineu com si encimentes quilòmetres de costa o contamines aqüifers, l’important és que el nom evoqui salut, bellesa i aire pur. I si ja existia, com en aquest cas, encara millor. O no n’és una prova que precisament de tot això en diguin democràcia?

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: