Música celestial

Isidre Julià i Avellaneda. Mataroní de l’any 1972

La música és tan antiga com el món. El pentagrama natural ha existit sempre.Clar que era un pentagrama virtual per materialitzar. I els sons en aquell temps, encara no eren domesticats. Només existien sorolls. Agradables uns i altres més bé al revés. Una breu mostra. El remoreig d’una font i el tro.L’home va anant evolucionant i va anant trobant el desllorigador per a inventar totes les meravelles actuals, llevat de les de la pròpia natura. La música ja hi era tota en el magatzem terraqüi dels sorolls. I, així, l’ha anat destriant i ordenant. I guaita quanta n’ha sorgit i la que resta, encara, per brollar. Ho escrigué Gustavo Adolfo Bécquer en el text de la seva Rima nº 13: “del salón en el ángulo oscuro/ veíase el arpa/. Cuanta nota dormía en sus cuerdas/.Ho trec del diccionari: la música és l’art que s’expressa mitjançant l’ordenació dels sons en el temps. Ja ens entenem sense aprofundir-hi més. I és prou curiós que set notes -set notes, només- puguin donar resultats tan heretogenis a l’oïda i destriar emocions a l’oient tan oposades i fins i tot, antagòniques. Napoleó definia la música com “el menys molest dels sorolls”. Sornegueria acceptable considerant que vivia enmig de l’estrèpit dels canons i aqueferat en bastir piràmides de cadàvers per a major glòria d’ell i honra de la patrie.Deia, doncs, que set notes són capaces de crear un escalat emotiu que pot anar del simple i primari espetec dels ossos fins a mobilitzar la més pregona i noble exaltació de l’anomenat esperit. Rac en el convenciment que una persona oberta, sensible i amb una fonda i lliure apetència de goig estètic ha d’ésser receptora de totes i cadascuna de les ofertes musicals. Perquè, altrament, la vibració emotiva no se situa en un punt fix al llarg del temps breu o llarg. Oscil·la i pren diversos matisos. Aquest requeriment exigeix solucions peremptòries. Només es poden satisfer en l’ampla pluralitat conceptual de la música.En resum cada estat emocional sol·licita un pentagrama específic. I la identicació personal absoluta el precisa tots. Tota la música. Tota. Llevat de la música celestial.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: