Que el cel no ens caigui al cap

Davant de tot: Oriol Ruiz - Físic

Opinió 2014/2015, davant de tot-que no ens caigui el cel
Si teniu un amic que ha estudiat Dret, no crec que quan us el trobeu li pregunteu què en pensa ell sobre els arguments jurídics per imputar la infanta. Si teniu un amic que ha estudiat econòmiques, tampoc crec que li pregunteu per la seva opinió sobre el paquet de mesures que ha presentat el nou govern Grec. En canvi si teniu un amic que ha estudiat Física i llegiu o escolteu que hi ha una probabilitat elevada de què un Asteroide xoqui amb la terra, el primer que fareu en veure’l serà preguntar-li per la seva opinió.

Fa uns mesos, alguns mitjans de comunicació es van fer ressò de la remota possibilitat que un asteroide que s’estava aproximant a la terra, es desviés de les òrbites previstes, per acabar col·lidint contra el nostre planeta. Com era d’esperar, per la meva condició de Físic, vaig rebre diverses peticions d’informació addicional. I com que, com us podeu imaginar, no tinc cap informació privilegiada, com qualsevol altre mortal, em vaig connectar a internet per llegir una mica més sobre el tema. Ho faig de bon grat, però també m’hi sento una mica obligat, la meva educació va costar molts diners que vàrem pagar entre tots, i intentar respondre alguna pregunta és el mínim que se’m pot demanar.
Tal com m’imaginava, la possibilitat de col·lisió era molt minsa, però parlar de probabilitats quan del que estem parlant és que ens caigui una pedra molt gran pel cap, no és una bona idea. He descobert que per molt petit que sigui el número que representi aquesta probabilitat, si és més gran que 0, molta gent ja té la sensació que correspon a un risc enorme.

Per tant, la tàctica per tranquil·litzar el personal, és dir que no se sap de cap mort humana per impacte d’asteroides en els últims 1.000 anys. I abans d’això, només algunes referències a la Xina de dubtosa fiabilitat. Si ho penseu, aquesta reflexió sobre el passat no dóna cap informació sobre les possibilitats futures, però tot i així la gent es queda més tranquil·la.

Calcular de forma genèrica les possibilitats d’impactes d’asteroides és quasi impossible, senzillament perquè no coneixem el nombre d’asteroides que ens rodegen. Per sortir d’aquesta incertesa que sembla que per alguns és molt angoixant, hi ha una fundació privada americana que llançarà un satel·lit a l’espai. El satèl·lit costarà uns 450 Milions de USD, com ja he dit, finançat per aportacions privades. No puc preveure els resultats, però si l’objectiu és salvar vides, segurament a la terra, aquests diners farien millor servei, tot i que és clar, els assumptes terrenals són sempre més mundans.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: