Juguem una mica

Oriol Ruiz. Físic. Article d'opinió.

Opinió, davant de tot-juguem una mica

Imagineu que aneu a un bar i demaneu una cervesa amb una bossa de patates; quan demaneu el compte us cobren 1,10 Eur. Com que sou persones curioses voleu saber quan costa cada cosa; i li demaneu al cambrer el cost de la cervesa. Resposta del cambrer, la cervesa costa 1 Euro més que la bossa de patates. Quan costen les patates?

Sembla fàcil, 10 cèntims... però, segur que ara mateix a molts de vosaltres una veueta interior us està dient que això té “truco”, no pot ser que sigui tan fàcil, si no, no ho posarien a una revista. Vinga doncs, no sigueu mandrosos, torneu a llegir la pregunta i torneu a pensar la resposta... no hi ha res a fer, però si és que està claríssim, les patates costen 10 cèntims.

Posem a prova la nostra resposta utilitzant la lògica inversa; si les patates valen 10 cèntims i la cervesa val 1 Euro més que les patates; o sigui 1,10 Euros, el preu total del compte seria de (10 cèntims + 1,10 Eur) 1,20 cèntims. Per tant resposta incorrecta, sí, ara és fàcil oi!!! Torneu a llegir la pregunta i veureu com ara arribeu a la conclusió que les patates costen 5 cèntims.

En l’últim article que vaig escriure, comentava que una de les coses que hauríem d’aprendre d’aquests últims anys és que no ens podem creure de manera cega i irracional cap informació. He rebut algunes crítiques, en el sentit de dir que aquest relativisme i aquest posar-ho tot en dubte, ens pot portar a viure amb una angoixa constant, ja que podem caure en la paranoia de pensar que ningú no ens diu mai la veritat. Potser podria matisar-ho, però crec que realment aquesta és la realitat que ens toca viure, i segurament la majoria de cops no és perquè no se’ns vulgui dir la veritat sinó perquè, simplement, ni les persones que creiem que haurien d’estar més informades no tenen ni la més remota idea de les respostes a la majoria de preguntes.

En el joc que hem fet abans, la nostra lògica ens portava a una solució errònia, per a una pregunta aparentment simple. Només quan hem posat la nostra resposta a prova amb una lògica inversa ens hem adonat que era equivocada. Però és clar, repensar una resposta que ens sembla evident i amb la que ens sentim còmodes, requereix esforç i no ho fem en el dia a dia.

Encara que ens costi, en aquest entorn d’incertesa que abans comentava, potenciar el nostre raonament lògic i crític serà un element fonamental per conviure amb el món que ens envolta.