Imprimir aquesta pàgina

Som-hi

Lluís Martí i Garro. Enginyer de telecomunicacions.

Enfangats en aquest desert de desídies, veïnes i pròpies, acabem sovint esbossant un perfil de societat fatigada, vençuda a parts iguals per la decepció i la peresa, dòcilment rendida a la ineludible condemna d’un demà tebi, uniforme i acceleradament avorrit on, tot, sembla decidir-se cada cop més i més lluny.

Amb sort, però, de vegades s’activen ressorts i batecs, alguna mena de mecanisme de supervivència que redreça aquest posat tristoi i indiferent. Un esclat tan momentani com significatiu a qui el temps, com sempre, acabarà decidint si atorga els qualificatius d’històric i, sobretot, de transcendent.

 

Facin el que facin -els qui correspongui- d’aquesta monumental patata bullent, sempre romandrà en tot cas aquell punt de goig indescriptible entre tots els qui (presents o no) protagonitzàvem un esdeveniment de comunió majúscul i absolut. Restarà, doncs, la il·lusió d’haver actuat, quelcom paradoxalment tan fàcil i alhora tan poc habitual, més encara en aquests temps de desfici de banderes políticament esportivitzades, espectacles amb que fer creure’s els simples televidents com a part determinant, «l’afició», d’un guió atzarós i totalment aliè.

Resulta excitant alliberar-se d’aquest paper de simples espectadors per gaudir de la màgia de sentir-se partícips d’un desafiament com a col·lectiu. Sigui transcendent, com potser ho va ser el dissabte passat, o simple (per bé que majúscul) repte d’autosuperació, com l’envit que els castellers dels Capgrossos plantegen(m) per les properes Santes.

Reptes que necessiten de l’equilibri curós entre la paciència i l’empenta agosarada; del treball diari, però també de l’empenta puntual, contundent i massiva, arrossegats per una il·lusió irrebatible i ineludible.Arriba el moment d’abocar-se en cos (aquest cop sí) i ànima. Som-hi.