I com sé de què és temporada?

El Calendari dels Pagesos és sinònim de coneixement popular, un coneixement que no queda obsolet amb el pas dels anys.

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimarts, 22 Gener 2019 09:20

Instagram Tot a taula 2018 - calendari dels pagesos

Si de retruc dels bons propòsits de l'any nou o per una reflexió feta de sobte has decidit de fer cas a les recomanacions i dedicar-te a menjar fruita i verdura de temporada com a base de la teva dieta, en primer lloc: felicitats!

Si et fa vergonya confessar que no tens ni idea de les temporades dels aliments, no pateixis. Tens un aliat ancestral que t'ajudarà. Calendaris digitals, agendes electròniques aquesta és la tendència en el nostre món, però hi ha una publicació tradicional que resisteix amb una considerable salut: el Calendari dels Pagesos que arriba el 2019 a la seva 158 edició.

El Calendari dels Pagesos és un almanac, és a dir una publicació que conté informació calendaritzada. S’hi poden trobar pronòstics meteorològics, dades astronòmiques, festes populars, consells agrícoles, el santoral, els mercats, les fires, etc. També es coneixen com a literatura de cordill perquè tradicionalment es posaven a la venda penjades a les vidrieres de les botigues amb un cordill al voltant de Tots Sants.

Un coneixement s’agraeix en aquesta època que vivim d’informació ràpida i amb data de caducitat. Segurament aquest és un dels factors del seu èxit.

El Calendari dels Pagesos des de fa uns anys inclou també el Calendari de les fruites de temporada, una pràctica i detallada cronologia que explica mes a mes quina és la fruita que es produeix dins del territori més proper al consumidor.