Aquest Nadal, posa-hi color!

Aquest nadal aprofita les fruites i verdures de temporada. Algunes de les més sol·licitades a l’hivern són la col llombarda, la mandarina, el kiwi i la magrana

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 24 Desembre 2018 10:13

Verd, taronja i lila. Les fruites i verdures de temporada omplen de color els plats d’hivern. Tres de les més utilitzades són la col llombarda, la mandarina i el kiwi. Expliquem perquè són les més idònies pels plats nadalencs.


Instagram Tot a taula 2018 - colors aquest nadal

Col llombarda: baix contingut calòric, grans beneficis

Per tots és sabut que les verdures i les hortalisses són fonts riques en nutrients i aporten una gran quantitat de propietats beneficioses pel bon funcionament del nostre organisme. Consumir aquests aliments al llarg de la temporada corresponent és garantia d’òptim sabor i textura així com uns beneficis que es maximitzaran si els productes són frescos, ecològics i no estan tractats amb productes químics i pesticides que poden malmetre la salut.

Hortalissa d'hivern

Un exemple d’hortalissa d’hivern que, a més, és apta per a totes les etapes de la vida és la col llombarda i, de fet, els nutricionistes recomanen menjar-ne almenys una vegada per setmana. Amb el seu color lila morat com a principal característica, la col llombarda destaca per contribuir a la bona salut de la vista gràcies al seu poder antioxidant. Un poder que també ajudarà a reforçar el sistema immunològic.

D’altra banda, la seva propietat diürètica participa en l’eliminació de toxines del cos i, per tant, és molt recomanable en dietes depuratives i en persones amb malalties reumàtiques i artritis.

Ideal per a persones amb obesitat.
El seu escàs contingut calòric fa que sigui un aliment ideal per a persones amb obesitat o sobrepès i en dietes d’aprimament. És destacable també el seu alt contingut en seleni, un element que contribueix al bon funcionament del sistema circulatori i prevenir malalties cardiovasculars.

A més, si es pateixen problemes estomacals o d’hipertensió, la col llombarda pot beneficiar en millorar aquestes malalties. També se li atribueixen propietats anticanceroses.

Instagram Tot a taula 2018 - colors aquest nadal

La mandarina: una fruita vitamínica saborosa i amb fibra

Típica de la tardor i de l’hivern, als mercats se’n troben d’excel·lent qualitat. Rica en antioxidants, la mandarina té un efecte de retard de l’envelliment cel·lular i per tant resulta molt beneficiosa per a la salut. D’aquesta saborosa fruita en destaca l’alt contingut en aigua, la qual cosa la fa ser una fruita altament diürètica.

A la vegada, la quantitat de fibra també és destacable.
La fibra resulta molt beneficiosa per a la salut, ja que fa una funció de neteja dels budells, a la vegada que ajuda a equilibrar els nivells de colesterol i de sucre a la sang. La fibra també té un efecte saciant, de manera que es tracta d’un aliment indicat en dietes de control de pes.

La vitamina C hi és present de manera notable, tot i que els nivells d’aquesta vitamina són una mica inferiors que en el cas de la taronja. Recordem que la vitamina C és un poderós antioxidant, que ens protegeix davant estats de convalescència i de refredats.

També conté provitamina A i àcid fòlic, elements que contribueixen també a mantenir el sistema immunològic fort.
En relació amb els minerals, destaquem l’aportació de potassi i de magnesi, la qual cosa la fa ser també una fruita indicada per a les persones que pateixen d’hipertensió.

Instagram Tot a taula 2018 - colors aquest nadal

El kiwi: una fruita antioxidant que reforça el sistema immunològic

Es considera el kiwi com una fruita nutricionalment molt completa. Especialment destaca pel contingut en vitamina C, en una quantitat molt superior a la que conté una taronja o una llimona.

La vitamina C estimula l'activitat del sistema immunològic i ajuda a reforçar les defenses.
És especialment beneficiosa per a la nostra salut en casos de convalescència o en èpoques, com ara l’hivern, per combatre els refredats. El consum de kiwi també afavoreix el procés digestiu, gràcies a la presència d’un enzim, l’actinidina, que ajuda a la més bona digestió de les proteïnes.

El contingut de fibra és una altra de les qualitats. La fibra contribueix a regular el trànsit intestinal, a la vegada que fa una funció de neteja d’aquest. La fibra és indispensable en una dieta saludable. A la vegada, el kiwi és una fruita amb una aportació calòrica reduïda, d’unes 60 calories per cada 100 grams consumits.

Per totes les seves qualitats, especialment per les antioxidants, el kiwi és un aliment recomanat en totes les èpoques de la vida, per reforçar el nostre sistema immunològic i per adquirir bones dosis de vitamina, especialment del grup C i també B. Un dels majors productors del món de kiwis és Nova Zelanda, tot i que també existeixen productors estatals.

Instagram Tot a taula 2018 - colors aquest nadal

La magrana: una fruita típica de tardor altament vitamínica

Fruit del magraner, la magrana és un fruit típic de la tardor, que procedeix originàriament del nord d’Àfrica i de l’Àsia occidental. Es tracta d’una fruita de forma arrodonida, de pell gruixuda de color vermellós, que a linterior amaga multitud de llavors comestibles també de color vermell separades per blocs per un tel de color blanquinós, que és un punt amargant.

L’aigua és el component principal de la magrana i es troba en una proporció del 80%.
La magrana destaca per les propietats antioxidants, gràcies a l’alt contingut vitamínic, especialment vitamina C i, en menor quantitat vitamina A, E i àcid fòlic.

Quant a minerals, cal fer especial menció al contingut en potassi, que té efectes positius en la regulació de la hipertensió arterial. L’aportació en hidrats de carboni no és elevada per la qual cosa pot ser una fruita que la poden consumir amb moderació persones amb continguts en sucre elevats.

Pel que fa a les calories, la magrana no és una fruita calòrica. Es calcula que uns 100 grams consumits aportarien al voltant de les 60 calories. Aquest fet juntament amb l’efecte saciant de la magrana a causa de l’alta aportació de fibra, la fa un aliment molt recomanat en casos de dietes de control de pes.

A nivell culinari, amb la magrana es poden aconseguir múltiples propostes. Es pot menjar per postres, però també pot ser un dels components d’una amanida, ja que hi afegeix un gust peculiar, amb un punt d’acidesa. El suc de la magrana és conegut com a granadina i aquest és també un dels ingredients d’alguns còctels.