La guerra interior d'Unamuno

Crítica de 'Mientras dure la guerra', d'Alejandro Amenábar

  • Joan Millaret-AMIC //Foto: cedida
  • Dijous, 24 Octubre 2019 11:29

Cinema 2017/2019, la guerra interior de Unamuno

Alejandro Amenábar torna a les nostres pantalles amb la coproducció entre Espanya i Argentina Mientras dure la guerra, un film històric que gira entorn la figura del pensador i escriptor espanyol Miguel de Unamuno durant els seus últims dies de vida a Salamanca.

No es tracta d'un film biogràfic corrent sinó que aprofundeix en l'ambigu, contradictori i polèmic posicionament del protagonista a partir del cop d'estat contra la República del 1936.

'Mientras Dure La Guerra'  - Alejandro Amenábar (2019)

La pel·lícula fa una esplèndida dissecció de la constitució de l'Alzamiento Nacional, amb les seves diverses forces i faccions en joc, mentre es va instituint Franco com a líder de la croada del nacionalcatolicisme. Tanmateix, en certa manera cal lamentar que un esforçat Karra Elejalde no acabi de congeniar gaire amb el paper del filòsof i el seu trasbals interior.
D'altra banda, ens trobem amb una interpretació d'alt risc i alhora reeixida d'Eduard Fernández, que encarna el militar fundador de la Legió, José Millán-Estray.

Per damunt de tot caldria destacar el difícil paper de Santi Prego en posar-se en la pell de Franco, una de les millors interpretacions que s'han vist mai en cinema del cabdill.