El sector de la flor celebra la rebaixa de l'IVA i espera remuntar el vol a partir de la primavera de 2015

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya calcula una caiguda de vendes del 50 per cent des de 2012

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 24 Novembre 2014 10:29

El Mercat de la Flor

El president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Josep Pastó, celebra la reducció de l'IVA de flors i plantes aprovada aquest dijous al Congrés i que tindrà efectes a partir de l'1 de gener. Aquests productes tributaven al tipus general del 21 per cent des de la reforma fiscal de 2012 i a partir de 2015 es tornarà a aplicar un tipus reduït del 10 per cent. Amb aquesta mesura el sector espera "recuperar la il·lusió per treballar" i aixecar el vol a partir de la pròxima primavera. La rebaixa de l'IVA arriba en un moment crític per al sector, que calcula que en els darrers dos anys, les vendes han caigut un 50%, s'han perdut un 40% dels llocs de treball i un 30% de les empreses han hagut de tancar.

La modificació fiscal suposa per al sector deixar enrere una tributació que l'ha perjudicat greument en els darrers temps, quan el setembre del 2012 es va començar a aplicar un IVA del 21% sobre les flors i plantes. Això, sumat a la llarga crisi econòmica, ha provocat un important retrocés en tots els sentits: caiguda de vendes, destrucció d'ocupació i fallida d'empreses.

“Estem aguantant per un fil”

El president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Josep Pastó, assegura que la rebaixa de l'IVA és motiu de "molta alegria" per a un sector que travessava un "moment molt difícil". "Les empreses ens estem aguantant per un fil i això ha estat un regal que ha arribat quan ja no ens aguantàvem", afegeix. Pastó reconeix que ara com ara no entén el perquè del canvi fiscal que es va aprovar el 2012, però espera que aviat la situació comenci a canviar: "Ho hem batallat molt a totes les institucions. A la primavera tenim unes dates molt importants i esperem que el consumidor final també vegi que la rebaixa de l'IVA també el beneficia i augmenti el consum".